Sport 2018
 
Tilbage til sportssiden
 


 


Görges sejr i Luxembourg

Lørdag 20. oktober:
Julia Görges vandt tennis-turneringen i Luxembourg. I finalen slog min tyske yndlingg 'Baby Face' Belinda Bencic fra Schweiz med 6-4, 7-5.
Görges' vej til finalen gik over sejre mod kroaten Donna Vekic (6-3, 3-6, 6-3) og canadieren Eugenie Bouchard (6-7, 7-5, 6-1).
Bouchard vandt i sin kvartfinale over Andrea Petkovic, som måtte opgive pga. en skade. Petkovic er ellers vendt stærkt tilbage på det seneste og nåede semifinalen i Linz. Den turnering blev vundet af små Camila Giorgi, der også har spillet solidt de sidste måneder.
Desværre har Görges spillet for ujævnt i år, så Görges når ikke sæsonfinalen i Singapore, men måske en Top 10 placering på ranglisten slut december.
PS: Simona Halep har pga. diskusprolaps desværre måttet melde afbud til Singapore, hvilket forøger Caroline Wozniackis vinderchancer betydeligt, men Angelique Kerber har også ambitioner: se Porsche News
 

Andrea Petkovic


Camila Giorgi


Kineserne kommer


Qiang Wang (t.v.) og Shuai Zhang (t.h.)

Oktober 2018: Turneringerne i Beijing og Wuhan viste klart, at kinesisk tennis for alvor og i bredden er ankommet i tennis-toppen. Foreløbig er det Qiang Wang (f. 14/1 1992) fra Tianjin (# 24 pr. 8/10 2018) og Shuai Zhang (f. 21/1 1989) ligeledes fra Tianjin (# 39 pr. 8/10 2018). Qiang Wang trænes p.t. af australieren Peter McNamara, engang succesfuld dobbelt-spiller, mens Shuai Zhang p.t. trænes af den tidligere kinesiske  fodboldspiller Liu Shuo.

Pioneren i kinesisk tennis er Li Na (f. 26/2 1982) fra Wuhan. Hun var den første kineser, som nåede en grand slam-finale, nemlig Australan Open i 2011. Højdepunkterne i Li Nas karrière, som nu er afsluttet, var sejrene i French Open i 2011 (trænet af danske Michael Mortensen) og Australian Open i 2014 (trænet af Carlos Rodriguez). 2013 nåede hun semifinalen i US Open. Februar 2014 blev Li Na # 2 på kvindernes rangliste.

Beijing, 29/9 - 7/10: Mere eller mindre trætte tennis-spillere mødtes i den kinesiske hovedstad, men Caroline Wozniacki fik en god start med en sejr over Belinda Bencic på 6-2, 6-3 i en kamp, der var ret velspillet på begge sider. Wozniackis anden-runde-kamp var også velspillet og spændende; Wozniacki vandt 7-5, 6-3 over kroaten Petra Martic. Wozniacki fortsatte med en hårdt tilkæmpet sejr over esteren Anett Kontaveit på 7-5, 6-4. I kvartfinalen slog Wozniacki så tjekken Katerina Siniková 6-2, 6-2 og i semifinalen Qiang Wang med 6-4, 6-4. Finale mod letten Anastasia Sevastova vandt Wozniacki vandt 6-3, 6-3, og er klar til årsafslutningen i Singapore.


Mónica Puig fejrede 25 års fødselsdag d. 27. sept., men der var ingen gaver fra hjemmebane-yndlingen Qiang Wang, som i kvartfinalen slog Puig med 6-3, 6-1, blot dagen efter at Puig sendte Wozniacki ud af turneringen. Men Wang måtte udgå med skade i semifinalen mod Anett Kontaveit.

23.-29. sept.: Mange af de bedste tenniskvinder mødtes igen i Wuhan, Kina, men i løbet af de første tre runder blev ALLE topseedede slået ud. Kun 16. seedede Ashleigh Barty var tilbage i kvartfinalerne og tabte dernæst i semifinalerne. Hovedsponsor Dongfeng Motor kan næppe være tilfreds med dette forløb. WTA-ledelsen må spørge sig selv, om ikke, der er for mange turneringer i efterårs-halvåret?
I en ujævn kamp sendte Mónica Puig Caroline Wozniacki ud af turneringen med knebne 7-6, 7-5. Puig lavede både de fleste vinderbolde og de fleste uprovokerede fejl. Katerina Siniaková, som forud havde besejret Kristina Mladenovic og Caroline Garcia, slog også Garbiñe Muguruza ud med 7-6, 7-6. I finalen besejrede den hviderussiske vulkan Aryna Sabalenka (20 år, # 20) det estiske håb Anett Kontaveit (22 år, # 27) med 6-3, 6-3.
 
Li Na

Caroline WozniackiAnett Kontaveit


Aryna Sabalenka
 


Mellem søskende og turneringer

Søndag 26. august:
Det er somme tider svært at holde af Danmarks hidtil største tennisspiller gennem tiderne, Caroline Wozniacki, hvis man bare lidt nøgternt følger hendes spil og adfærd på banen. Carolines bror Patrick er ekspert-kommentator for TV 2/Sport, oftest meget sagligt, men han kunne ikke skjule sin skuffelse over den måde, hvorpå Caroline tabte sin første kamp i Montreal - én af turneringerne på vej mod US Open.
● US Open 9/9 Naomi Osaka - Serena Williams 6-2, 6-4
● New Haven 25/8 Aryna Sabalenka - Carla Suarez Navarro 6-1, 6-4
● Cincinnati 19/8 Kiki Bertens - Simona Halep 2-6, 7-6, 6-2
● Montreal 12/8 Simona Halep - Sloane Stephens 7-6, 3-6, 6-2
● Washington 5/8 Svetlana Kuznetsova - Donna Vekic: 4-6, 7-6, 6-2
● San José 5/8 Mihaela Buzarnescu - Maria Sakkari: 6-1, 6-0
● Moskva 29/7 Olga Danilovic - Anastasia Potapova 7-5, 6-7, 6-4
● Gstaad 22/7 Alizé Cornet - Mandy Minella: 6-4, 7-6
 Caroline Wozniacki
 


Superstart på Superligaen

Mandag 30. juli:
Superligaen har påbegyndt sæson 2018-19 absurd tidligt - midt i mange menneskers sommerferie - men mandag satte to hold og et udsolgt stadion i Vejle prikken over i'et på en hæsblæsende sæsonstart. De fleste forventede tophold samt oprykkerne Vejle og Vendsyssel er kommet flyvende fra start, mens Midtjylland fortsætter med halvdårligt spil og OK resultater. Hallo, skylder mestrene os ikke at spille som mestre? Men TAK til publikum og TAK til AGF og Vejle for en forrygende fodboldkamp. Læs mere om 1-1 kampen her.

PS 4. august: Rafael van der Vaart har - efter udløb af kontrakt med F.C. Midtjylland - skrevet kontrakt med Esbjerg f.B.. Da van der Vaart blev præsenteret i FCM, jfr. mit opslag 10. aug. 2016, var det en sensation, men det gik dårligt. Var van der Vaart blevet for gammel, eller var problemet snarere FCM træner Jess Thorup? Van der Vaart fik kun 17 kampe, hvor han ikke desto mindre scorede to mål og viste sine elegante afleveringer, men som bekendt er Thorup - af ukendte årsager - imod flot og elegant spil, hvilket FCM i lang tid heller ikke har vist. Man kan kun ønske van der Vaart lykke til i EfB, hvor han forhåbentlig får en bedre behandling, men karrieremæssigt er det for sent: Nu trykker alderen for alvor.
Berlingske/Ritzau om van der Vaarts aftale med Esbjerg
EfBs egen nyhed om kontrakten med van der Vaart
Min kronik for 2016
 


Rafael van der Vaart i Esbjerg-trøjen


Forårs- og sommerfodbold

● Lørdag d. 12. maj
blev 34. og sidste runde i 1. Bundesliga afviklet. Det blev en historisk dag. Hamburg SV, der har spillet uafbrudt i ligaen siden dens grundlæggelse i 1963, og F.C. Köln, som vandt mesterskabet i den første Bundesliga-sæson 1963-1964, endte som direkte nedrykkere. Denne sæson var det 28. mesterskab for F.C. Bayern, helt suverænt, et hold domineret af veteraner og med den 73-årige Jupp Heynckes som træner - 21 points foran sølvvinderne fra FC. Schalke 04 og 29 points foran bronzevinderne TSG Hoffenheim. Det er skadeligt for tysk fodbold, at andre klubber ikke formår at udfordre bayerne. Vil det stjerneløse, solide Schalke-hold blive udbygget? Kan Borussia Dortmund og Bayer Leverkusen opnå nyt liv? Kan Hoffenheim og Leipzig fortsætte fremgangen? Hvad sker, når den dynamiske 46-årige Nico Kovač forlader Eintracht Frankfurt og bliver træner for Bayern München?

● Søndag d. 13. maj mødtes rækkens nr. 1 og 2. i 34. og sidste runde i 2. Bundeliga. Fortuna Düsseldorf vandt 3-2 over F.C. Nürnberg og blev rækkens bedste. Begge er sikret (gen-)oprykning til 1. Bundesliga. Overraskelsen Holstein Kiel tabte playoff-kampene mod Wolfsburg og må blive i den næstbedste række, som nu kan nu se frem til lokalopgør mellem Hamburg SV og FC St. Pauli.

Søndag d. 20. maj sluttede den danske 1. division med en triumf for Vejle Boldklub, som sikrede sig direkte oprykning til Superligaen efter ni års fravær med en 2-0 sejr over Thisted. I 1950'ernes var Tommy Troelsen det store navn, og i 1970'ernes glansperiode var det bl.a. Allan Simonsen og Ulrik Le Fevre. Vendsyssel følger med op i Superligaen ligesom en anden ældre klub: Esbjerg f.B., hvor Carl Bertelsen, Carl Emil Christiansen, Knud Petersen, John Madsen og senere Jens Jørn Bertelsen blev berømte.

Mandag d. 21. maj blev F.C. Midtjylland for anden gang danske mestre med en typisk ikke-prangende 1-0 sejr over Horsens. Ulvene bevarede stabiliteten til det sidste. Brøndby var sæsonens bedst spillende hold, men 'snublede' i de sidste kampe og måtte nøjes med sølv. For første gang i 18 år fik F.C. København ingen medaljer: 0-0 i den indbyrdes kamp var nok for F.C. Nordsjælland, der fik bronzen. FCK blev således nr. 4, AaB nr. 5 og Horsens nr. 6. Helsingør, Lyngby og Silkeborg rykker ned i 1. division.

Lørdag d. 16. juni kunne Hvidovre fejre en suveræn førsteplads i 2. division og dermed oprykning til 1. division s.m. Næstved. I den nedre halvdel sikrede både AB og HIK deres forbliven i divisionen.

15. juni - 15. juli: Ikke mindre end tre nordiske lande deltog ved VM i Rusland: Danmark, Island og Sverige. Forsigtigt spillende Danmark og kæmpende Sverige gik videre fra den indledende runde, mens Tyskland og Polen fortjent blev slået ud. Danmark spillede sig op, men tabte sin 8.-dels-finale efter straffespark-konkurrence til Kroatien. Christian Eriksen meldte sig aldrig ind i dette VM, ejheller Nikolaj Jørgensen, som (også) brændte et straffespark på værste måde. Sverige kæmpede sig videre med en 1-0 sejr over Schweiz, men tabte 0-2 til England i kvartfinalen. Finale: Frankrig-Kroatien 4-2, bronzekamp: Belgien-England 2-0.
 

Jürgen Klopp, forlod 2015 Dortmund, er stærkt savnet i Bundesligaen
Vejle Boldklub og Esbjerg f.B. tilbage i Superligaen


FCM danske mestre i 2015 og nu igen i 2018Wimbledon vinder 2018: Angelique Kerber

Wimbledon og forud

2. - 15. juli:
Forud for Wimbledon vandt 30-årige Mischa Zverev, Alexanders storebror, sin første turneringssejr, og Caroline Wozniacki vandt damernes finale i Eastbourne over den unge hviderusser Aryna Sabalenka, danskerens 29. turnerings-sejr og en munter sejrsceremoni; det er længe siden vi har set en så glad og optimistisk Wozniacki. Men glæden holdt ikke i Wimbledon. Wozniacki tabte til Jekaterina Makariova og blev én af de topseedede damer, som udgik tidligt: I kvartfinalerne var alle top ti-seedede ude.
Julia Görges deltog for 11. gang i Wimbledon og gik for 1. gang videre til 4. runde, idet hun besejrede Barbora Strycová med 7-6, 3-6, 10-8. Görges og Angelique Kerber sled sig videre, mens Serena Williams havde en utrolig let lodtrækning. I kvartfinalerne vandt Kerber over Daria Kasatkina 6-3, 7-5, og Görges 3-6, 7-5, 6-1 over favorit-dræberen Kiki Bertens. Kerber slog i sin semifinale Jelena Ostapenko 6-3, 6-3, defensivt spil, men en god serv. Görges fik ikke gang i sin serv eller sit spil, så Serena Williams vandt 6-2, 6-4. Men finalen i verdens berømteste tennis-turnering fik den rigtige vinder: Kerber besejrede klart Williams 6-3, 6-3. Med stor sikkerhed i sit spil lykkedes det Kerber at dominere kampen, mens Williams begik mange fejl. Det er Kerbers 3. grand slam sejr efter Australian og US Open i 2016, og det er første tyske damesejr i Wimbledon siden Steffi Graf i 1996.
Hos herrerne var der færre overraskelser, men Roger Federer tabte maraton-kvartfinale mod sydafrikaneren Kevin Andersen, og Rafael Nadal tabte sin semifinale til Novak Djokovici. Sidstnævnte fuldførte sit comeback med finalesejr over Kevin Anderson.
 Glad Wozniacki i Eastbourne


Julia Görges nåede for første gang semifinalen i Wimbledon
 


Nye bøger om Caroline Wozniacki og William Kvist
 

 French Open: Simona Haleps første grand slam sejr

French Open og forud
27. maj - 10. juni:
French Open på Roland Garros Stadion i Paris blev en del forstyrret af regn, og flere topspillere, bl.a. Jelina Svitolina, Serena Williams (skade) og Caroline Wozniacki nåede ikke kvartfinalerne.
Damernes kvartfinaler: Madison Keys - Julia Putintseva 7-6, 6-4; Sloane Stephens - Daria Kasatkina 6-3, 6-1; Simona Halep - Angelique Kerber 6-7, 6-3, 6-2; Garbiñe Muguruza - Maria Sjarapova 6-2, 6-1.
Haleps og Kerbers kvartfinale havde fortjent at være semifinale.
Damernes semifinaler: Simona Halep - Garbiñe Muguruza 6-1, 6-4; Sloane Stephens - Madison Keys 6-4, 6-4.
Halep-Muguruza var en hård og velspillet kamp, hvor Muguruza var nær ved at vende kampens udfald i andet sæt. Halep knoklede videre i finalen mod Stephens, tabte første sæt, men vendte og vandt kampen med modige slag og bedre førsteserver: 3-6, 6-4, 6-1. Ligesom  en anden nr. 1, Caroline Wozniacki, har Halep nu vundet sin første grand slam sejr.
Herrernes kvartfinaler: Dominic Thiem - Alexander Zverev 6-4, 6-2, 6-1; Marco Cecchinato - Novak Djokovic 6-3, 7-6, 1-6, 7-6; Rafael Nadal - Diego Schwartzman 4-6,6-3,6-2,6-2; Juan Martin Del Potro - Marin Cilic 7-6, 5-7, 6-3, 7-5.
Drømmekampen mellem fremtidens to topspillere Thiem og Zverev blev desværre spoleret af en lårskade hos kamptrætte Zverev.
Herrernes semifinaler: Dominic Thiem - Marco Cecchinato 7-5, 7-6, 6-1. Rafael Nadal - Juan Martin Del Potro. Nadal vandt uimodståeligt finalen over Thiem (6-4, 6-3, 6-2) og fik pokalen overrakt af Ken Rosewall.

14.-20. maj: Arrogante og inkompetente dommere prægede turneringen i Rom. Caroline Wozniacki havde en lang diskussion med dommer og overdommer, som havde en mening om, hvilken vej hendes far skulle komme ind på banen for at rådgive hende. Karolina Plisková blev så rasende over de(n) åbenlyse dommerfejl, at hun efter kampen bankede hul i dommerstolen. Men ingen bøder til inkompetente dommere og en spiller med skrighals (Sjarapova). Kedelige Jelina Svitolina vandt finalen over Simona Halep 6-0, 6-4. Hos herrerne vandt Rafael Nadal over det høje tyske håb Alexander Zverev 6-1, 1-6, 6-3, og Nadal genindtog også førstepladsen på ranglisten. Turneringen markerede en 'happy ending' for Italiens egen tennis-veteran Roberta Vinci.

4.-13. maj:
De bedste tennisdamer og -herrer mødtes i Madrid - med en enkelt vigtig undtagelse: Roger Federer, som bevidst undgår grusbanerne. Rivalen Rafael Nadal tabte i kvartfinalen til Dominic Thiem og mister dermed også førstepladsen på mændenes rangliste. Forinden havde Nadal dog slået en John McEnroe rekord fra 1984, idet Nadal vandt 50 sæt i træk på samme overflade. Finalen blev således mellem Dominic Thim og Alexander Zverev, to af de bedste yngre spillere. Zverev vandt 6-4, 6-4.
Hos kvinderne skuffede Caroline Wozniacki og tabte til Kiki Bertens i 3. runde, men Bertens fortjener tak for dernæst at slå det enerverende russiske hylekor Maria Sjarapova ud. Med enkelte udfald undervejs spillede franske Caroline sig derimod videre. Derfor blev de to semifinaler: Caroline Garcia mod Kiki Bertens, og rent tjekkisk Karolina Plisková mod Petra Kvitová. Kiki Bertens fortsatte sin gode stime med en sikker 6-2, 6-2 sejr over Garcia og mødte Kvitová i finalen. Dér vandt Kvitová 7-6, 4-6, 6-3.
 
Roberta Vinci, f. 18/2 1983. Single: 10 turnerings-sejre og 25 i double. Nr. 7 på single-ranglisten maj 2016.
Fantastisk var den helt italienske finale i US Open 2015, hvor Vinci tabte til Flavia Pennetta

 


Tidens mand: Roger Federer

30. april:
Med vanlig og lettere absurd fremdatering er TIME Magazine for 30. april allerede på gaden. Roger Federer pryder forsiden, fordi magasinet regner blandt tidens mest indflydelsesrige personer. Microsoft-grundlæggeren Bill Gates skriver bl.a.:
It’s no secret that Roger Federer is the greatest tennis player ever (....) He also seems exempt from the laws of ageing. At 36, he’s still winning Grand Slams with a combination of grace and grit (....)  I’ve learned how sincerely Roger and his team are working to improve the life prospects for poor children, a mission that stems from his childhood visits to his mother’s home country of South Africa and seeing extreme poverty first hand. Roger knows that effective philanthropy, like great tennis, requires discipline and time. It will be a sad day for all of us fans when he hangs up his racket—but we can take comfort in knowing that he’s committed to making the world a more equitable place.
Det er i øvrigt anden gang, Federer regnes med på denne top 100: Han var også på listen i 2007.
  Det tyske Fed Cup hold (fra venstre): Anna-Lena Grönefeld (kun doubler, ikke længere registreret i single), Tatjana Maria (# 60), Angelique Kerber (# 12), Julia Görges (# 11) og hold-kaptajn Jens Gerlach.

Suveræne tjekker slog Tyskland
21. - 23. april:
Mændenes nations-turnering i tennis hedder Davis Cup, kvindernes Fed Cup. Tyskland foreslår, at man kalder hold-turneringerne for verdensmesterskaber, for det er det, de er. I den aktuelle Fed Cup er man nået til semifinalerne, og i Stuttgart spillede Tyskland mod favoritterne fra Tjekkiet. Mens begge Tjekkiets bedste er på top ti, er Tysklands to bedste lige udenfor, og det kunne man se. Petra Kvitová slog først Julia Görges med 6-3, 6-2, og så Angelique Kerber med 6-2, 6-2. I duellen mellem de to serve-dronninger vandt Julia Görges dog over Karolina Plisková 6-4, 6-2, men lidet hjalp det, for Kerber tabte til samme Plisková med 5-7, 3-6. Dobbelt-kampen var uden betydning og blev afbrudt i Tjekkiets favør pga. skader. Altså 4-1 til Tjekkiet, som i finalen skal møde USA, der i deres semifinale med besvær slog Frankrig 3-2.
  
2 x Mertens sejr

15. april:
Elise Mertens stod i en finale to gange i Lugano, Schweiz. Først vandt Mertens single-finalen 7-5, 6-2 over Aryna Sabalenka fra Hviderusland. Den 22-årige belgier vandt således sin anden single-titel i år (den første var i Hobart, Australien) og den tredje i alt. Senere på dagen mødtes de to single-finalister i double-finalen, og igen stod Mertens på den sejrende side. Mertens og landsmandinden Kirsten Flipkens vand 6-1, 6-3 over Sabalenka og hendes landsmandinde Vera Lapko. Det kan man kalde en rigtig god søndag for Mertens, der begyndte dette år så fint i Australian (se nedenfor).
16. april: På mandagens nye rangliste er Elise Mertens nr. 17 - hendes højeste placering hidtil.
 
 


Görges skrabede bunden

2. - 8. april:
Charleston, South Carolina, USA, er vært for Volvo Car Open på det karakteristiske grå-grønne grus i Family Circle arenaen. Julia Görges vandt med besvær over amerikaneren Kristie Ahn 2-6, 6-4, 7-6, og slog også Indian Wells vinderen Naomi Osaka med 7-6, 6-3, men Görges' spil var ujævnt, og Osaka var psykisk helt ude i tovene. I kvartfinalen spillede Görges bedre og slog sidste års vinder Daria Kasatkina med 6-4, 6-3. Den talentfulde 19-årige ungarer Fanny Stollar spillede sig fra kvalifikation til en flot anden-runde-sejr over briten Johanna Konta på 6-3, 6-4, men blev så stoppet af grus-specialisten Kiki Bertens, som fortsatte og vandt semifinalen over Madison Keys 6-4, 6-7, 7-6. I sin semifinale vandt Görges over Anastasia Sevastova med 7-6, 6-3. Men finalen blev en slem fuser, idet Görges spillede ufatteligt dårligt, og Kiki Bertens vandt sikkert 6-2, 6-1. I den parallelle turnering i Monterrey, Mexico, vandt Garbiñe Muguruza finalen over Timea Babos, Ungarn, med 3-6, 6-4, 6-3.
9. april: På dagens nye rangliste fastholder Simona Halep førstepladsen med 8.140 points. Carolina Wozniacki er nr. 2 med 6.790 og Muguruza nr. 3 med 6.065 pts.. Bertens går stærkt frem og bliver nr. 21.
 


Kiki Bertens, f. 10. dec. 1991, Nederlandene
 


Puig satsede i Miami

20. - 31. marts:
Tennis-karavanen fortsatte fra Indian Wells i Vest til Miami, Florida, i Øst, USA. De indledende runder bød bl.a. på et nordtysk opgør mellem 29-årige Julia Görges, Bad Oldesloe, og 23-årige Carina Witthöft, Hamburg, og noget overraskende vandt Witthöft 7-6, 4-6, 6-4 i det, som blev kaldt en "Dreisatz Krimi". OL-vinder Mónica Puig, forinden kun nr. 82 på ranglisten, slog australske Samantha Stosur og besejrede derefter Caroline Wozniacki 0-6, 6-4, 6-4 i en kamp, hvor man så både de dårligste og de bedste sider hos Puig: Det hurtige højtsatsende spil med risiko for mange fejl - og mulighed for flotte vindere. Angelique Kerber kæmpede sig til en 6-4, 6-4 over Anastasia Pavljutjenkova, men mangler noget mht. serv og afslutning. Den store overraskelse Danielle Collins blev slået ud af Jelena Ostapenko. Til sidst en nervøs finale, hvor Sloane Stephens (21 uprovokerede fejl) slog Ostapenko (48 u.f.) med 7-6, 6-1.
Hos mændene blev en vaklende start for Roger Federer afsluttet med et nederlag til australieren Thanasi Kokinasis. Også Juan Martin Del Potro faldt, så finalen stod mellem to andre høje herrer: John Isner (208 cm, 32 år) besejrede Alexander Zverev (198 cm, 20 år) 6-7, 6-4, 6-4.
En vis afmatning er synlig hos Federer. Lakker den 36-åriges karrière mod en snarlig ende? Vil Federer igen stå i en finale mod Nadal? Det har de gjort 12 gange (2006-17), ligesom Nadal har mødt Novak Djokovic i 12 finaler (2007-14).  Andy Murray og Djokovic har mødtes i 10 finaler, Federer mod Djokovic i 7 finaler, og Pete Sampras mod André Agassi i 5 finaler.
 Carina Witthöft, f. 16/2 1995 Hamburg. 176 cm, højre-håndet. Træner Jacek Szygowski.
 


De unges triumf

7. - 18. marts:
Der er både varme og gode points at hente for tennisdamerne og -herrerne i den store turnering i den lille californiske by Indian Wells. Men mange nåede ikke så langt, bl.a. Julia Görges, som blev besejret af Anastasia Sevastova, Letland, og Caroline Wozniacki, der blev slået af en velspillende Daria Kasatkina: 6-4, 7-5. Den 20-årige russer tog en anden stor 'skalp' i kvartfinalen, da hun slog Angelique Kerber med 6-0, 6-2, og i semifinalen Venus Williams med 4-6, 6-4, 7-5. Den ligeledes 20-årige japaner Naomi Osaka slog Karolina Plisková i kvartfinalen og Simona Halep i semifinalen. De unges triumf. Desværre var Kasatkinas kræfter udtømt, da hun nåede finalen, og den ensformigt spillende Osaka vandt 6-3, 6-2.
       Hos herrerne var det omvendt veteranernes parade. Én af de bedste og mest fascinerende kampe var kvartfinalen mellem Juan Martin Del Potro (f. 23/9 1988, Argentina, 198 cm, 97 kg, #8) og Philipp Kohlschreiber (f. 16/10 1983, Tyskland, 177 cm, 70 kg, # 37). Del Potro vandt 3-6, 6-3, 6-4, og gik videre til finalen mod Roger Federer, som han også besejrede i en tæt kamp: 6-4, 6-7, 7-6. Begge spillere virkede ind imellem irritable, hvilket er sjældent set hos netop de to, men der er meget uro på det store stadion i Indian Wells.
 Daria Sergejevna Kasatkina, f. 7/5 1997 i Rusland; bor i Toljatij, Samara provinsen. Professionel fra 2014. 170 cm høj, højre-håndet. Træner: belgieren Philippe Dehaes.
 


Simona Halep - igen nr. 1

26. februar:
En god måneds tid nåede Caroline Wozniacki at være nr. 1 på ranglisten. På dagens nye liste er Simona Halep tilbage på den førsteplads, hvor hun sluttede året 2017. Halep har 7.965 pts., # 2 Wozniacki 7.525 og # 3 Garbiñe Muguruza 6.175. Jeg er i øvrigt skuffet over, at også Muguruza er begyndt at udsende høje lyde, når hun spiller.
OBS 3 x 20: Den 20-årige russer Daria Kasatkina er for første gang på top 20, nemlig nr. 20 - og Daria kæmper indædt uden at stønne eller hyle!
  


Federer nr. 1 - igen, igen

19. februar:
På den nye rangliste for herretennis er Roger Federer igen nr. 1. Det stod klart allerede forud for finalen i turneringen i Rotterdam, men for god ordens skyld vandt Federer også den (over Grigor Dimitrov).
1) Roger Federer er således den ældste verdensetter nogen sinde, nemlig 36 år og 196 dage. Rekorden tilhørte hidtil André Agassi, der var nr. 1 i en alder af 33 år og 133 dage.
2) Roger Federer er den, der har opnået den længste periode mellem første gang som nr. 1 (2. februar 2004) og foreløbig sidste gang (19. februar 2018), nemlig 14 år og 17 dage. Rafael Nadal havde hidtil rekorden med 9½ år (18. august 2008 til 18. februar 2018).
3) Roger Federer er nu også spilleren med den længste periode mellem denne gang og sidste gang, han var nr. 1. Sidste gang var 12. oktober 2012, dvs. der er gået 5 år og 106 dage. Den tidligere rekord tilhørte ligeledes André Agassi med godt 3 år.
4) Roger Federer er allerede indehaver af rekorden for flest uger som nr. 1, idet han har været verdensetter i alt 302 uger.
5) Roger Federer har også rekorden med 20 grand slam-titler indtil nu. Den seneste er Australian Open i januar i år.
6) Federers ATP debut var juli 1998 i Gstaad, og hans første titel kom februar 2001 i Milano. Hans første grand slam-titel kom juli 2003 i Wimbledon.
7) Federer er nr. 1 på den aktuelle rangliste med 10.105 points, Nadal nr. 2 med 9.760. Der er et langt spring ned til forfølgerne: # 3 Marin Cilic 4.960, # 4 Dimitrov 4.635, # 5 Alexander Zverev 4.450 og # 6 Dominic Thiem 4.220.
 Roger Federer, f. 8/8 1981 i Basel, Schweiz. 185 cm høj, højrehåndet. Gift 2009 Miroslava (Mirko) Vavrinec. Tvillingebørn Lenny og Leo 2014, Charlene Riva og Myla Rose 2009.
 
Görges' mange esser

14. februar:
29-årige Julia Görges har aldrig været bedre. Hun har inden for de sidste 13 måneder forbedret sit spil og sin placering ganske betydeligt. I begyndelsen af 2017 lå Görges uden for top 50 på ranglisten; nu ligger hun omkring nr. 10-11. Görges har på imponerende måde forbedret  sin serv, som statistikken pr. 14. februar ovenfor antyder: et gennemsnit på næsten 8 esser pr. kamp. Her i 2018 er Görges allerede oppe på i alt 102 esser (13 kampe).
Hilisten ser således ud pr. 14. februar 2018:
1. Julia Goerges: 102 esser
2. Katerina Siniakova: 68
3. Caroline Wozniacki: 62
4. Jelina Svitolina: 61
5. Karolina Pliskova: 58
Ligeledes er Görges bedst, når det gælder vundne førsteserver:
1. Julia Goerges: 75,4%
2. Madison Keys: 72,3%
3. Petra Kvitova: 72,2%
4. Elina Svitolina: 72,2%
5. Karolina Pliskova: 71,6%
Selv siger Görges, at hendes spil og serv især er blevet bedre gennem hård fysisk træning og i mindre grad gennem en ændring af teknikken. Det bliver spændende at følge Görges' videre udvikling i 2018.
 

Julia Görges, f. 2/11 1988, har de seneste 13 måneder enormt forbedret sin serv
JG på Wikipedia
JG hos ESPN
JG hos tennis.com

 


Kvitová vandt - igen

12.-18. februar:
Caroline Wozniacki og de bedste damespillere mødtes i Doha, hovedstaden i Qatar. Julia Görges lagde godt ud med en 6-1, 7-5 sejr over Lucie Safarová og dernæst 6-2, 3-6, 6-1 over en anden tjekkisk kollega, Barbora Strycová. Monica Niculescu overraskede på behagelig måde ved at sende hylekoret Maria Sjarapova ud med 4-6, 6-4, 6-3. Caroline Garcia skulle også bruge 3 sæt for at besejre Dominika Cibulkova: 6-3, 6-7, 6-0. Både Simona Halep og Caroline Wozniacki fik en flyvende start, hvor begge også uddelte 'æg'. Halep slog Jekaterina Makarova 6-3, 6-0, og Wozniacki slog Carina Witthöft 6-2, 6-0. Endnu et nyt russisk talent, 19-årige Anna Blinkova, markerede sig med sejre over Jelena Vesnina og Kristina Mladenovic, men kunne dog ikke gå hele vejen.
       Kvartfinalen mellem Wozniacki og Angelique Kerber lignende en moralsk finale, hvor Wozniacki sejrede med 7-6, 1-6, 6-3 efter 2 t. 20 min. intenst spil på højeste niveau. De to spillere gav sig helt, og første sæt måtte afgøres i tie-break. Andet sæt blev afgjort, da Wozniacki begik to dobbelt-fejl, og Kerber servede sættet hjem i overbevisende stil. Wozniacki kæmpede sig tilbage, og kampen bølgede frem og tilbage i nogle fantastiske dueller.
       Sejren betød, at Wozniacki var semifinaleklar mod Petra Kvitová, som vandt sin kvartfinale, da Julia Görges måtte trække sig med en skade. Også Simona Helep måtte trække sig, men Kvitová understregede sit comeback med en sejr over Wozniacki (3-6, 7-6, 7-5) og stod således i finalen mod Garbiñe Muguruza. Også den vandt Kvitová: 3-6, 6-3, 6-4.
       På ranglisten pr. 19/2 springer Kvitová ind på 10.-pladsen og Görges fortrænges til 11.-pladsen. Kerber fastholder 9.-pladsen, og Wozniacki er stadig nr. 1, nu med 8.010 points; # 2 Halep 7.965, # 3 Muguruza 6.175, # 4 Jelina Svitolina 5.910, # 5 Karolina Plisková 5.080, # 6 Jelena Ostapenko 5.000, # 7 Caroline Garcia 4.625 og # 8 utroligt nok Venus Williams.
 


Petra Kvitová er tilbage på top ti

 
Kvitová sejr i Sankt Petersborg

30. jan. - 4. feb.:
Caroline Wozniaki m.fl. forlod varmen i Australien til fordel for køligheden i Sankt Petersborg, hvor turneringen blev både velspillet og spændende. Den sluttede med, at Petra Kvitovás længe ventede comeback blev virkelighed.
       Trods for mange fejl, men takket været den efterhånden helt suveræne serv vandt Julia Görges sin førsterunde-kamp mod den talentfulde græker Maria Sakkari: 6-2, 7-6. I anden runde havde Görges problemer i første sæt, men vandt derefter overbevisende 7-5, 6-0 over den italienske veteran Roberta Vinci, som slutter karrieren i maj d.å.. I kvartfinalen slog Görges den 18-årige russer, Jelena Rybakina, et stort talent, med 6-3, 6-3. Rybakova havde forinden slået den 3. seedede Caroline Garcia ud. En anden russer, Daria Kasatkina, besejrede 1. seedede Caroline Wozniacki med 7-6, 6-3, og Petra Kvitová stoppede overbevisende 2. seedede Jelena Ostapenko med 6-0, 6-2. I semifinalerne slog Kvitová så Görges med 7-5, 4-6, 6-2, mens Mladenovic slukkede håbet for den sidste russer, Kasatkina. Kvitovás finalesejr over Mladenovic blev på klare 6-1, 6-2.
       Mandag d. 5. feb. Den nye rangliste: 1) Wozniacki, 2)Halep, 3) Svitolina, 4) Muguruza, 5) Plisková, 6) Ostapenko, 7) Garcia og 8) Venus Williams. For første gang siden Steffi Graf og Anke Huber i begyndelsen af 1990'erne, er der nu to tyske spillere på top ti: 9) Kerber og 10) Görges, dog med relativt langt op til top 8. Kvitová går frem, foreløbig til nr. 21.
 


Jelena Rybakina, nyt russisk tennis-håb, f. 17/6 1999 i Moskva. Pr. 5. feb. nr. 268 på ranglisten.
 


Wozniacki og Nadal på toppen

29. januar:
Dagens nye ranglister afspejler Australian Open resultaterne. Hos herrerne er Rafael Nadal fortsat nr. 1 med 9.760 points, men Roger Federer er tæt på med 9.605 pts.. Et lidt længere spring til nr. 3 Marin Cilic med 4.960. Nadals og Federers suverænitet ses også af, at de to alene har vundet 32 ud af 52 grand slam turneringer de sidste 13 år, nemlig 16 hver, mens Novak Djokovic har vundet 12, Stan Wawrinka og Andy Murray hver 3 samt Juan Martin Del Potro og Marin Cilic hver 1.
       I dametennis er grand slam vinderne fordelt på o. 21 forskellige personer. På den nye rangliste er Caroline Wozniacki nr. 1 med 7.965 points, Simona Halep tæt på med 7.715, og Jelina Svitolina nr. 3 med 6.085 pts.. Angelique Kerber er tilbage i top ti, nr. 9 med 3.031 pts., igen foran Julia Görges, som er nr. 12 med 2.825, dvs. à points med nr. 11 Johanna Konta.
 CW
 


Wozniacki skrev tennis-historie

15.-28. januar:
Lørdag d. 27. januar 2018 skrev Caroline Wozniacki tennis-historie, da hun vandt finalen i dametennis ved Australian Open i Melbourne - hendes og dansk tennis' første grand slam turneringssejr ! Forud gik en begivenhedsrig turnering.

Julia Görges vandt sin første kamp over det amerikansk-russiske stortalent Sofia Kenin med 6-4, 6-4, men tabte i 2. runde, hvor franskmanden Alizé Cornet sejrede med 6-4, 6-3, men Cornet tabte selv i tredje runde. Andre, som tabte tidligt, var: Garbiñe Muguruza, Dominika Cibulkova, Venus Williams, Petra Kvitová, Mónica Puig, Belinda Bencic og Johanna Konta.

Ét af de spændende opgør i tredje runde var et lokalt baltisk opgør mellem den 7. seedede Jelena Ostapenko fra Letland og Anett Kontaveit fra Estland. Kontaveit vandt overraskende 6-3, 1-6, 6-3, men tabte i næste runde til spanieren Carla Suarez Navarro. To store tjekkiske opgør: Først vandt Karolina Plisková over Lucie Safarová med 7-6, 7-5; dernæst vandt  Plisková - desværre - over Barbora Strycová: 6-7, 6-3, 6-2. Caroline Garcia tabte til Madison Keys. Angelique Kerber stoppede hylekoret Maria Sjarapova med klare 6-1, 6-3 og besejrede med større besvær Su-Wei Hsieh: 4-6, 7-5, 6-2. I en maratonkamp på 3 t. 44 min. slog Simona Halep amerikaneren Lauren Davis med 4-6, 6-4, 15-13, men havde stadig kræfter til dernæst at vinde over Naomi Osaka: 6-3, 6-2.
        Hos herrerne vendte Novak Djokovic tilbage til top-tennis, dyssede forventningerne ned, men gik igennem flere runder, inden koreaneren Chung stoppede ham. Mere overraskende var det, at den useedede amerikaner Tennys Sandgren slog Dominic Thiem i en lang, velspillet fem-sætter, men så stoppede Chung også ham. Roger Federer og Tomás Berdych gik planmæssigt videre, men de to gamle venner skulle så desværre møde hinanden, mens Rafael Nadal skulle op imod Marin Cilic. Ak og vé, Nadal måtte opgive i femte sæt pga. skade. I en spændende og velspillet kamp vandt Federer over Berdych med 7-6, 6-3, 6-4.
       Caroline Wozniacki fik en god lodtrækning, men udviste svagheds-perioder og gik kun med besvær videre. Én af hendes få klare sejre var over slovakken Magdalena Rybarikova (6-3, 6-0), hvilket sikrede hende en kvartfinale mod Carla Suarez Navarro, som Wozniacki slog med 6-0, 6-7, 6-2. Det må siges at være en lettere vej end for Halep og co. i den anden turnerings-halvdel. Deres kvartfinaler var udprægede topopgør: Angelique Kerber - Madison Keys 6-1, 6-2; Simona Halep - Karolina Plisková 6-3, 6-2.
       22-årige Elise Mertens var turneringens positive overraskelse på damesiden, idet hun ikke blot besejrede Alizé Cornet, Daria Gavrilova, Petra Martic, men også 4. seedede Jelina Svitolina. Mertens måtte dog give sig i semifinalen, hvor Wozniacki vandt 6-3, 7-6. Den anden semifinale blev et brag af en kamp med store nerver og adskillige vendepunkter, men Halep vandt til sidst over Kerber: 6-3, 4-6, 7-9. Finalen mellem Wozniacki og Halep blev også dramatisk, præget af den fugtige varme, som tog hårdt på især Halep. Dramaet endte med Wozniacki sejr på 7-6, 3-6, 6-4. Et fantastisk øjeblik for dansk tennis og for Wozniacki-familien - og et anerkendende smil fra Halep, en sympatisk taber, når det nu skulle være.
        Herrernes turnering sluttede - som så mange andre - med at Roger Federer vandt finalen, nemlig 6-2, 6-7, 6-3, 3-6, 6-1 over Marin Cilic, men ingen velspillet finale. Det var Federers 6. 'down under' sejr (jfr. 2004, 2006, 2007, 2010, 2017) - det samme som Novak Djokovic og Roy Emerson. Det var Federers 20. grand slam turneringssejr i alt, og han er den næstældste grand slam-vinder nogensinde; den ældste er Ken Rosewall, som var 37 år, da han vandt netop Australian Open i 1972. Selv om Federer har vundet så meget, var han en tårevædet og grådkvalt vinder. Australien fejrede to store vindere: Federer og Wozniacki.
 

Roger Federer. En enestående tennis-karriere.


Tomás Berdych, f. 17/9 1985 i Valasské Mezirici, Tjekkiet, 196 cm høj, højre-håndet. Træner: Martin Stepanek. Før Australian Open nr. 20 på ranglisten. Gift 2015 Ester Satorová.


Elise Mertens, f. 17/11 1995 i Leuven, Belgien. 179 cm høj, højre-håndet. Træner: Robbe Ceyssens. Nr. 37 på ranglisten før Austr. Open, nr. 20 efter.
 


Kerbers strålende comebackSydney 7.-13. jan.:
For Angelique Kerber blev turneringen i Sydney et strålende comeback. Mens 2016 var et fantastisk år for Kerber, bl.a. vandt hun både Australian Open og US Open, blev 2017 en forfærdelig ørken-vandring, hvor Kerber ganske vist var i fin fysisk form, men tabte den ene kamp efter den anden pga. mismod og psykisk træthed. I Sydney 2018 fik Kerber gejsten tilbage!
       Kerbers første kamp i Sydney var faktisk én af de sværeste, idet hun mødte den tjekkiske veteran Lucie Safarová og måtte ud i tre sæt, før sejren var sikker: 6-7, 7-6, 6-2. I anden runde vandt Kerber over Venus Williams: 5-7, 6-3, 6-1. I kvartfinalen stoppede Kerber den stadigt mere højrøstede Dominika Cibulkova: 6-3, 6-1. Semifinale-modstanderen var italieneren Camila Giorgi, som havde imponeret med sejre over Sloane Stephens, Petra Kvitová og Agnieszka Radwanska, men Kerber vandt sikkert: 6-2, 6-3. I finalen var modstanderen australiernes håb, Ashleigh Barty, men også finalen vandt Kerber sikkert:  6-4, 6-4.
       Det var den 29-årige Angelique Kerbers 11. turneringssejr i karrieren, og hermed vender Kerber tilbage til ranglistens top 20. En vigtig rolle i dette comeback spiller måske hendes nye træner siden november 2017, belgieren Wim Fissette, som tidligere har været træner for bl.a. Kim Clijsters, Viktoria Azarenka og Johanna Konta. Fisette afløste Kerbers mangeårige træner Torben Beltz.
       Med de aktuelle turneringssejre til både Görges og Kerber er tysk dametennis godt forberedt på Australian Open. Lodtrækningen har været heldig for Kerber, som i første runde skal møde landsmandinden Anna-Lena Friedsam, mens Görges får en langt vanskeligere modstander, det 19-årige russisk-amerikanske stortalent Sofia Kenin.
 

Camila Giorgi


 


Görges begynder året med sejr


Julia Görges - vinder i Auckland, New Zealand

1. - 6. jan.: Tennisspillerne forbereder sig på Australian Open. I Auckland, New Zealand, deltager både Caroline Wozniacki (seeded 1) og Julia Görges (seeded 2). Begge vandt deres første kampe: Görges slog OL vinder Mónica Puig med 6-4, 4-6, 6-2. Wozniacki havde de svageste modstandere og gik let videre. 3. seedede Barbora Strycová besejrede kun med besvær svenske Johanna Larsson: 6-1, 6-7, 6-2. Så blev Auckland ramt af silende regn, og i to døgn kunne der ikke spilles tennis. Kvartfinaler og semifinaler måtte afvikles på samme dag. Strycová blev slået ud. Wozniacki havde det nemt, måske for nemt. Görges mødte mere modstand, men vandt begge sine kampe: 6-4, 6-4 over Polona Hercog (jfr. Båstad 2016) samt 6-1, 6-4 over Su-Wei Hsieh (Taiwan). 27-årige Wozniacki virkede træt og uinspireret i finalen, mens 29-årige Görges begyndte energisk og klogt. Görges brød Wozniackis serv i begyndelsen af både første og andet sæt. Wozniacki var for passiv, og Görges kunne dominere med sin stærke forhånd og gode serv med adskillige esser. Wozniacki satsede lidt mere i andet sæt, som gik i tie-break, men Görges vandt fortjent: 6-4, 7-6.
       Imens blev der også spillet tennis i Brisbane, Australien, hvor Jelina Svitolina vandt finalen over hviderusseren Aleksandra Sasnovitj 6-2, 6-1, men kampen var mere lige, end tallene tyder på. Katerina Siniaková, som slog Wozniacki i Båstad 2017, gjorde tennissporten en tjeneste, da hun i Shenzhen, Kina, eliminerede skrigeballonen Maria Sjarapova i semifinalen 6-2, 3-6, 6-3. I finalen måtte Siniaková bøje sig for verdens-etteren Simona Halep, der vandt 6-1, 2-6, 6-0.
 Jelina Svitolina


Katerina Siniaková
 


                                  Denne side blev opdateret d. 21/10, 2018