Min musik

Tilbage til forsiden
  


Forever Young

Karel Gott |  * 14/7 1939 |  † 1/10 2019


Den tjekkiske sanger er formodentlig populærmusikkens største navn i Centraleuropa i vor tid. Det begyndte i hjemlandet Tjekkiet og fortsatte i Tyskland, Østrig, Schweiz osv.. Længe før kommunismens fald fik Gott lov at rejse udenlands, og også på den tid var hans privatbolig i Prag et yndet, 'hemmeligt' udflugtsmål for både turister og 'indfødte'.
I 2000 fik Karel Gott stor succes med sin tjekkiske og tyske udgave af den tyske gruppe Alphaville's engelsksprogede sang "Forever Young" fra 1984, jfr. nedenstående links, og "Forever Young" er en passende overskrift på Karel Gotts virke og eftermæle. Gott var i bedste forstand en ungdommelig og sympatisk person. Med sin belevne og charmerende optræden har han glædet utallige andre mennesker: "Thank you for the music".
Gotts sidste store optræden - duet med datteren Charlotte
Familiens hyldest til Karel Gott på 75 års dagen
● "Für immer jung" i en 2007 udgave
Den tjekkiske udgave af "Forever Young" fra 2000
"Mein letztes Lied" (All By Myself) (2001)
"Die Biene Maja"
"Tausend Fenster" (Melodi Grand Prix 1968)
"Kot teofil" (1964)
Alphavilles originale "Forever Young"
Karel Gott på Wikipedia
 

 


Tilbageblik

France Gall
● Kim Wilde

● Samantha Fox (følger)
● Sandra Lauer (følger)
● flere?

 France Gall
 


Heinz Rudolf Kunze

Juni 2017:
Den mand kan en hel del. Heinz Rudolf Kunze er ikke blot sanger, men også forfatter, sangskriver, musicalforfatter og -oversætter samt musikdocent. Igen og igen vender han tilbage til sin største succes, som trods titlen har meget lidt med operette-komponisten Franz Lehár at gøre: Dein ist mein ganzes Herz (1985). Sangen fungerer også 30 år efter, vinteren 2012, og amorinerne flyver mellem Pe Werner og Kunze i sommeren 2012. Kunze har sin egen 'my way'-sang, nemlig Meine eigene Wege, som også titlen på en biografi (2007).
 
 


Tilbageblik: Sheila & B. Devotion

Marts 2017:
Den populære franske sangerinde Sheila (f. 1945) forsøgte 1977-80 et stil-skifte og et internationalt gennembrud inden for 'disco-genren'. Det mislykkedes stort set, men samarbejdet med den formidable guitarist Nile Rodgers og hans Chic-gruppe resulterede i bl.a. Spacer (1979) - et nummer, som fortjener at blive husket - også live og extended.

 Sheila vendte tilbage til solo-karrièren, og i Frankrig forbliver hun én af de største af 1960ernes yé-yé piger sammen med Françoise Hardy (f. 1944), Sylvie Vartan (f. 1944) og France Gall (f. 1947). Sheila brød igennem med L'école est finie (1963), men ser lettere komisk ud som 'lillepige'. Sheila var mere kvinde end de andre, elegant og sexet, som man ser det på "Spacer"-musikvideoen og aner det på Tu es le soleil (1974), C'est le coeur (1975) og Quel tempérament de feu (1975). I september 2012 fejrede Sheila sit 50 års jubilæum med en koncert på Olympia.

Nile Rodgers og gruppen Chic og Nile Rodgers bør også huskes for Le Freak (1978), I Want Your Love 1978) og Good Times (1979).  Mere om Nile Rodgers her.

I 2000 blev "Spacer" udsat for 'sampling', dvs. partiel elektronisk kopiering: Musikken blev kopieret, mens sangen og sangteksten var ny. Det var den svenske gruppe Alcatraz med Crying At The Discotheque. På denne live version ser man, at gruppen ligner et forsøg på en ny ABBA-gruppe. Den kopiering lykkedes dog kun for de søde A-Teens (1998-2004), bl.a. med Super Trouper.
 


 


Sommer-hit

Juni 2016:
Jeg har vedtaget med mig selv, énstemmigt, at følgende er sommerens hit 2016. Jasmine Thompson og Felix Jähn med Ain't Nobody (Loves Me Better).
Mere om Felix Jähn og Jasmine Thompson.
Her er den originale udgave af Ain't Nobody fra 1983 med Chaka Khan.
 Jasmine Thompson


Galimatias i USA retssal
Juni 2016:
Det er da den rene galimatias, når Robert Plant og Jimmy Pages hives for retten i en plagiat-sag. Der er ganske få sekunder, som 'ligner' en lille smule noget fra en anden melodi, men "Stairway To Heaven" er stadig, som jeg lærte det i sin tid på forlagskurser. "et selvstændigt åndsprodukt". Her er et TV-indslag om den kuriøse sag.

Vil man høre plagiat og tyveri, så hør Johnny Cash-sangen Folsom Prison Blues: Udmærket, men tyveri ved højlys dag fra Beverly Maher og hendes Crescent City Blues. Hele sangens tekst og melodi har Cash plagieret. Jeg vil mene, at Cash-familien skylder Maher-familien en masse 'cash'....!

  


Renaud - og Sims
April 2016:
Den snart 64-årige sanger Renaud er tilbage, og sangen har den sigende titel: Toujours debout. Godt gået - og utroligt nok har et fransk hit sneget sig ind på de danske radioer, nemlig Maître Sims og hans Est-ce que tu m'aimes. Hans øvrige sange har slet ikke samme kvalitet.
 

 
LOUANE EMERA

Februar 2016: Franskmændene kan det der med spæde unge kvinde-stemmer i et iørefaldende arrangement. Nyeste navn i rækken er Louane Emera, som  Louane havde hovedrollen i filmen Familien Bélier, som bl.a. handlede om netop udvikling af en piges sangtalent. En nøgle til filmen er Michel Sardous sang "Je vole". Her er den i Louanes udgave med billeder fra filmen, og her er den med Sardou lui-même og billeder fra hans liv. Tjek også Sardous 'testamente': En chantant.
Louane fik en César-pris for den rolle, og nu begynder musik-priserne også at komme. Hendes store succes p.t. er Avenir, men tjek også Jour 1, Nos secrets og Maman.
Jo, somme tider er der en vis retfærdighed til i denne verden.
Er der også en fin fremtid for den talentfulde børnegruppe Kids United: On écrit sur les murs ?
 Michel Sardou
 


Varme popnavne til vinteren

December 2014: Tove Lo
er kunstnernavnet på den svenske sangerinde Ebba Tove Elsa Nilsson, født 29/10 1987. Hendes anden single Habits - Stay High er egentlig fra 2013, men er først for alvor blevet et hit i Danmark og andre lande her i 2014, hvor hendes første album "Truth Serum" så dagens lys. Uh-uh-uh-uh!Tove Lo suppleres på bedste vis af Los Angeles-gruppen Echosmith, familien Sierotas fire børn med med Sydney i front. Stor vellyd på "Cool Kids", som findes i to musikvideo-udgaver: version-1 og version-2. Cool.
Man kan også varme sig med årets sommerhit, som efter min mening var Mr. Probz og hans "Waves", bedst i Robin Schultz' uptempo rermix.
  


Heartbeat

November 2013: TV-serien "Heartbeat" ("Små og store synder") markerer tiden med brug af pop-hits fra 1960erne, så man selv for lyst til at genopfriske f.eks. The Searchers:
Love Potion No. 9 (1964)
Needles And Pins(1964)
Don't Throw Your Love Away (1964)
Sweets For My Sweet (1963)
What Have They Done To The Rain (1964)
When You Walk In The Room (1964)
Eller The Hollies:
Just One Look (1964)
Stop Stop Stop (1966)
Bus Stop (1966)
Og The Shadows:
Apache (1960)
Johnny Guitar - jfr. filmen af sammen navn fra 1954
Atlantis (1963)

 
 


Årets comeback og årets sommerhit

August 2013: Årets comeback blev Bonnie Tyler, der var prikken over i'et ved melodigrandprix. For en gang skyld bidrog briterne med en sang, landet kan være bekendt. "Believe In Me" er en god melodi, en fin tekst, flot og personlig sunget af Bonnie Tyler, stor vellyd, skrevet og produceret af Desmond Child. Det er paradoksalt, at den kun blev nr. 19. Efter sigende er "Believe In Me" ikke engang det bedste nummer på Tylers nye album: "Rocks And Honey". Her den officielle "Believe In Me"-video
rets sommerhit blev i mine ører Bei Dir bin ich schön med gruppen 2RaumWohnung. Musikvideoens flimrende billeder minder om en dejlig sommer.
  


Panamah - og Nadia Malm

April 2013: Velproduceret musik med spæd kvindestemme synes at være vejen frem for dansk popmusik, eller?
Gruppen Panamah har fået stor succes - også internationalt - med sangen Børn af natten og med sangerinden Amalie Stender i front.
Nadia Malm (t.v.) tager os med på dybt vand. Svenstrup og Vendelboe er musikerne.
Tjek både musikvideoen og teksten.
 Amalie Stender
 


Take That, "Patience" og bjerglægen

Januar 2012:
Måske er det, fordi ordene 'patience' (tålmodighed) og 'patient' ofte har noget med hinanden at gøre, at den tyske TV-serie "Der Bergdoktor" anvender Take That: Patience. Bjerglægen Martin Gruber - spillet af Hans Sigl - er utrolig dygtig og forstående, ja, somme tider bliver det lidt for meget, og jeg kan faktisk bedre li' hans forgænger i jobbet - Roman Melchinger, spillet af veteranen Siegfried Rauch. Nå, lige meget hvad: Serien er lige til at nyde, og musikken kan også nydes i fuld længde.
Husker du det andet store boy-band, Backstreet Boys, og deres bedste: I want It That Way... ? Eller Duran Duran og deres morsomme Bond-nummer: A View To A Kill ?
 Hans Sigl som bjerglæge
 


Marianne Mosbæk og ny dansk pop

Juni 2011:
Burhan G er en dansk sanger og sangskriver af tyrkisk-kurdisk oprindelse. Han har en god stemme og synger et forståeligt dansk, og på musikvideoerne gør han også fotomodellen Marianne Mosbæk (bill. t.h.) kendt. Hun medvirker i to af Burhan Gs musikvideoer, nemlig Søvnløs og Tættere på himlen (også med Nik & Jay).
Til sangen Mest ondt sammen med Medina er der også en flot musikvideo. Medina er også kendt for den multiseksuelle musikvideo til sangen Vi to.
Til sidst: Rasmus Seebach - er der en trend med tenorer i ny dansk  pop? Se/hør Glad igen. Hans bedste er dog: Lidt i fem, ju-hu-hu-uh, men hvem er brunetten?
  


Symfonisk rock med Hurts

November 2010
: Den sang giver mig gåsehud. Det er "Wonderful Life", fabelagtig rislende symfonisk rock af bedste slags med den nordengelske duo Hurts, Theo Hutchcraft og Adam Anderson, fra Manchester såmænd, og ikke at forveksle med gruppen Hurt. Her er Wonderful Life. Teksten er også fascinerende. Hvad sker der på broen?  Noget er helt mystisk, noget hentyder til selvmord, og selv om  refrænet er håbefuldt, er musikvideoens fortolkning pessimistisk. Kan teksten forstås på andre måder?
Sangen giver mig mindelser om Bobbie Gentry og hendes Ode To Billie Joe (1967).
Men det kan vel næsten ikke blive mere mystisk end Procol Harem og A Whiter Shade Of Pale (også 1967). Gruppens navn er afledt af latin, men grammatik og stavemåde er forkert ("fra disse fjerne steder").
 

Lady Antebellum

Oktober 2010:
Det særprægede navn Lady Antebellum dækker over en amerikansk trio med rødder i countrymusik.
Gruppen blev dannet 2006 i selveste Nashville, Tennessee, og består af Charles Kelley (vokal), Dave Haywood (vokal, guitar, piano, mandolin) og Hillary Scott (vokal).
Gruppen har 2010 fået sit internationale gennembrud med sangen Need You Now.
 


 


O h   C h e r y l 

August 2010: Cheryl Cole (opr. Cheryl Tweedy) er én af tidens mest fejrede skønheder. Hvornår bliver hun 'opdaget' af filmproducenterne? Her i 2010 vil hun være at se i nogle episoder af TV-serien "Eastenders".
Ironisk hitter hun med sangen Fight For This Love, ironisk fordi hun for nylig blev skilt fra ægtemanden, fodbold-spilleren Ashley Cole, men et hit er et hit, og hvorfor kan man både se og høre her, ikke mindst når - alt for kortvarigt - hendes smil lyser op i billederne: Så ligner Cheryl Cole nærmest Mona Lisa. Kræs for både pupiller og øregange. Der er ikke meget andet, Cheryl Cole har lavet, som er på dette niveau.
 

 


Værd at mindes

Dusty Springfield (16/4 1939 - 2/3 1999)
er en sangerinde, der er værd at mindes. Mod slutningen af sin karriere og sit liv indgik hun et overraskende samarbejde med The Pet Shop Boys - med bl.a. dette flotte resultat:
What I have Done To Deserve This?
Fra 'de gamle dage' skal bl.a. huskes:
I Just don't Know What To Do with Myself
Hvilken stemme og følelse! Tjek baggrund og tekst
Hør I Only Want To Be With You
Min kendingsmelodi Son Of A Preacher Man.


                             Denne side blev opdateret 3/10, 2019