Filmorientering

Film og TV kronik 2016-2019
  
SVU sætter rekord

10. okt. 2019:
I marts måned oplyste TV-selskabet NBC, at man ville skrive kontrakt om en ny sæson af kriminal-serien "Law & Order: Special Victims Unit", populært kaldet SVU. Den nye sæson er den 21. i serien, som hermed sætter rekord for længstvarende serie i 'prime time'-sendetiden på TV i USA. Den første episode i sæson 21. blev sendt på NBC torsdag d. 26. sept. kl. 22 (Eastern Time). Mariska Hargitay og Ice-T (opr. Tracy Morrow) er stadig med, og Hargitay har været med lige fra den allerførste episode, som blev udsendt i september 1999, og mon ikke Hargitay hermed også sætter en personlig rekord? Hun har modtaget flere Golden Globes og Emmy Awards for rollen. Ice-T er med fra anden sæson (oktober 2000).
Jeg synes, serien er bedst i sæsonerne 5-12, dvs. årene 2003-2011, hvor Dann Florek spiller chefen, og hvor store navne gæster serien:  Jacqueline Bisset (#100), Leslie Caron (#164), Jerry Lewis (#165), Brian Dennehy (#171), Lena Olin (#239), Ann-Margret (#242) og Jeremy Irons (#261 og #268).
Om serien generelt og sæson 21
Wikipedia om sæson 21
Wikipedia om serien generelt
Entertainment Weekly om sæson 21 aftale
SVU på IMDb
Serienjunkies om den nye sæson
SVU på Fernsehserien
Om Mariska Hargitay
Wikipedia om Mariska Hargitay
IMDb biografi
Mariska fan-hjemmeside
Mariskas Twitter-side
 Gå til forsiden

Gå til film-artikel-oversigtenSVU sæson 21
1. eps. 26/9 2019
Mariska Hargitay
rekordmester
 


Lørdag d. 5. okt. 2019:
Nils Malmros 75 år
 

 


Loren 85, men Lollo...
20. sept. 2019:
Den ene af de store italienske filmstjerner, som blev internationalt kendt i 1960'erne, Sophia Loren, bliver i dag 85 år. Især under instruktøren Vittorio de Sica viste Loren sit talent for både komedie og drama. Loren medvirkede også i internationale 'storfilm', og så sent som her i 1990'erne optrådte hun med Jack Lemmon og Walter Matthau i "Gnavne gamle mænd 2".
Den anden af de kvindelige italienske superstjerner, Gina Lollobrigida, er faktisk ældre (f. 4/7, 1927), men har ikke lavet så mange film. 'Lollo' har også været alsidig i rollevalget: fra den realistiske kriminalfilm "Storbyens jungle" (1951) over komedierne "Brød, kærlighed og fantasi" (1953) og "Brød, kærlighed og jalousi" (1954) til storfilm som "Fanfan" (1952) og "Klokkeren fra Notre Dame" (1956).
Groovy History om Sophia Loren
Sophia Loren på IMDb
Groovy History om Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida på IMDb
 "Lollo"
 


Jacqueline Bisset 75
13. sept. 2019:
Utroligt, men sandt. Den frankofile britiske skuespillerinde Jacqueline Bisset bliver i dag 75 år. Sammen med Laura Antonelli er Bisset én af de største skønheder i moderne film. Hvor har den dame dog reddet nogle dårlige film fra glemsel, og ikke mindst har hun forhøjet værdien af en række gode film, bl.a. "Airport", "The Detective", "Bullitt", "La nuit Américaine"
- og en episode af SVU (se ov.f.).
Fandango
Fyens-Ritzau
Tribute
Wikipedia
 
 


29. aug. 2019: Alfred Hitchcock blev også berømt for de såkaldte "cameos" i egne film - som han sagde for at fylde billedet ud. Her er en samling af Hitchcock cameos.

21. aug. 2019: Skuespillerinden Nina Hoss (f. 7/7 1975) modtager i forbindelse med filmdagene i Hamburg (26/9-5/10) Douglas Sirk prisen for sit modige og udfordrende filmarbejde, f.eks. i "Barbara" (2012), "En kvinde i Berlin" (2008) og "Den hvide Masai" (2002). De to sidstnævnte har jeg selv anmeldt. Læs artiklen i  Filmdienst.

15. april 2019: Filmkomponisten Ennio Morricone er igen tildelt en pavelig medalje. Det er den såkaldte pontifikats-medalje. Allerede i 2012 modtog han en anden pavelig medalje: "Per artem ad deum". Læs artikel i Filmdienst.
 Ennio Morricone
 


 


Filmbøger og minder
15. oktober 2018:
Jeg blev inviteret til at præsentere syv yndlingsbøger på Facebook. Jeg begrænsede udvalget til filmbøger og gentager dem her, sorteret efter forfatter, og med to tilføjelser.
● Henri Agel: Forsidebilledet er fra Jean Renoirs indiske film "The River" (1951). Henri Agel var en allround filmhistoriker og tidlig filmpædagog. Med årene udviklede han de metafysiske dimensioner af film, jfr. denne bog og Métaphysique du cinéma. Til sidst forlod han kristen metafysik til fordel for østerlandsk. Se under 2008 på nekrologer.
● Roy Armes har skrevet flittigt og godt om fransk film. Han er eminent til at beskrive de forskellige fortællemåder på film, jfr. Film And Reality, The Ambiguous Image og Action And Image. Armes har også skrevet om den italienske neorealisme (Patterns Of Realism) og engelsk filmhistorie (A Critical History Of British Cinema). De senere år har han koncentreret sig om arabisk og især afrikansk film. Roy Armes på Encyclopedia.com
● Raymond Durgnat skrev flittigt i Films And Filming, ofte ordrigt og til tider usystematisk, men havde forfriskende anderledes pointer - og humor. Det var dog ufrivilligt komisk, da han engang i Film Comment forsøgte at nedgøre Howard Hawks ved at slå ham i hovedet med William Wellman. Durgnat var især god omkring filmens psykologiske aspekter (jfr. hans Hitchcock-analyser og den anførte "Films And Feelings") og skrev inspirerende om Luis Buñuel. Se nede under 2002 på nekrologer.

 


● Tom Milne var en beundringsværdig og flittig filmkritiker hos Sight & Sound og Monthly Film Bulletin. Hans sprog var udsøgt, og han formåede at kombinere letlæselighed med dybde og næranalyse af filmene, jfr. bøgerne om Dreyer og Mamoulian. Han døde 14/12 2005. Tjek langt nede på min nekrologside.
● Victor F. Perkins: Min første udgave af "Film As Film" blev slidt op. Billedet viser anden udgave. Perkins var den analytiske i MOVIE-familien og i mange år universitetslektor. Han døde 15/7 2016 - og blev i sin sidste tid folkeligt kendt, fordi han var udsat for dårligt hospitalsbehandling, hvilket datteren Polly og sønnen Toby, som er Tory MP, tog op i den offentlige debat. Se også mine nekrologer under år 2016.
● David Robinson er mest kendt for sine Chaplin-studier, men han bidrog også til 'genoplivelsen' af Buster Keaton. Han er stumfilmsekspert og var direktør for Le giornate del cinema muto 1997-2015. Desuden er han en kender af østeuropæisk film, især ungarsk film. Hans korte filmhistorie "World Cinema" fulgte mig som ung; i dag er jeg mest slået af, at bogen ikke nævner Howard Hawks med ét ord - utroligt. Se i øvrigt Wikipedia.

 ● Peter Schepelern var blevet den første ægte filmmagister kort før, jeg begyndte studiet, og "Den fortællende film" blev en selvfølgelig grundbog, en inspiration og hjælp i studietiden og derefter. "Film og genre" udkom sådan at jeg kunne gøre brug af den til mit speciale om Hollywood-farcen efter Anden Verdenskrig (upubliceret). Det var en fornøjelse senere som censor at samarbejde med P.S. ved eksaminer, især de mundtlige, og jeg er stolt over, at jeg fik mulighed for at bidrage til "Filmleksikon". P.S. da han blev 60.
● Robin Wood betød meget for mig som ung filmstuderende og især pga. Hitchcockbogen, måske fordi han - ligesom Durgnat - havde en polemisk dimension ud over nær-analysen af filmene. Med tiden foretrak jeg MOVIE-kollegaen V.F. Perkins, fordi Wood udviklede sig i en usystematisk, subjektiv retning. Men jeg glemmer ikke en gammel ven i ånden, Olof Hedlings bog genopfriskede det hele, og Charles Barrs mindeord ved Woods død bevægede mig, jfr. min Robin Wood-side.
 

Henri Agel


Raymond Durgnat
nekrolog 2002


Tom Milne
nekrolog 2005


V. F. Perkins
nekrolog 2016


David Robinson
(f. 6/8, 1930)


Peter Schepelern
(f. 8/12, 1945)


Robin Wood
(1931-2009)
 


Olsen-banden gennem 50 år
29. juni 2018:
Olsen-bandens 50 år fejres intenst i det gamle DDR, både på de to øst-TV-stationer RBB og MDR, og på filmmuseet i Postdam (det rigtige Potsdam uden for Berlin, ikke museet ved Potsdamer Platz i Berlin). For dem, der ikke kommer til Potsdam, er der (stadig) rundvisninger hos Nordisk Film i Valby.
50 Jahre Olsenbande
Immer noch "mächtig gewaltig"
Filmmuseum Potsdam Olsenbande
Olsen-bande rundvisning på Nordisk Film
 

 


 
Claudia Cardinale og hendes bøger

Til lykke med de 80 år

Søndag d. 15. april 2018:
Den tunesisk fødte italienske skuespillerinde Claudia Cardinale fylder 80 år og kan se tilbage på 60 år i filmbranchen. Hendes skønhed var adgangsbilletten, men hos bl.a. Federico Fellini og Luchino Visconti viste hun mere end sin ydre skønhed og gav rollerne karakter. >> Claudia Cardinales film i udvalg
 


 


Til lykke med de 90 år
Torsdag d. 12. april 2018:
Den tyske skuespiller, globetrotter og forfatter Hardy Krüger fylder i dag 90 år. Han kan se tilbage på et langt liv og en filmkarrière, som - trods "Hatari!" (1962) m.fl. - nok må siges at være mindre begivenhedsrig end hans personlige liv.
MDR Brisant om Hardy Krüger
Hamburger Abendblatt fødselsdagsartikel
Engelsk-tysk biografi
Nogle af hans film
Sønnen Hardy Krüger Jr. (f. 9/5 1968) har også fået en pæn skuespiller-karrière, især via de seks år 2007-2013 i evigheds-TV-serien "Forsthaus Falkenau" (1989 ff.).
 
 


Uma Thurmans mormor

22. sept. 2017:
Den amerikanske skuespillerinde Uma Thurmans mormor Birgit Holmquist var svensk og stod model for Axel Ebbes statue "Famntaget". Statuen stod oprindelig i Trelleborg, men blev i 1970erne flyttet til Smygehuk - Sveriges sydligste punkt - og troner nu over den lille havn.
Axel Ebbe (1868-1941)
Famntaget (1930)
Uma Karuna Thurman biografi
Nena von Schlebrügge - Umas mor
  
Senta Berger

13. maj 2016:
Én af de smukkeste kvinder i tysk efterkrigstidsfilm runder i dag de 75 år: Senta Berger. Hun har livet op i masser af europæiske film og enkelte amerikanske film, bl.a. to gange for Sam Peckinpah. Sådan beskriver ét af de tyske dagblade fødselaren og giver den selvfølgelig ikke for lidt. Senta Berger lever i et langt ægteskab med filminstruktøren Michael Verhoeven, søn af Paul Verhoeven (1901-1975), og sammen har de ikke blot to sønner, men også filmselskabet Sentana, ikke at forveksle med Humphrey Bogarts Santana. Tjek også IMDb, SZ, Cult og Filmreporter.
 
 


Filmvidenskab 50 år
10. maj 2017:
Lektor emeritus Peter Schepelern skriver muntre erindringer fra filmvidenskabens unge år i Danmark - minder, som nogle af os deler. September 2017 vil det være 50 år siden, at filmvidenskab (senere film- og medievidenskab) blev et selvstændigt fag ved Københavns Universitet.
Da film blev videnskab

Film- og medievidenskabs emeriti
Peter Schepelern kontakt og publikationer
Ib Bondebjerg kontakt og publikationer
Karsten Fledelius kontakt og publikationer
Torben Kragh Grodal kontakt og publikationer
To emeriti fra 'nabo'-institut
Jens Toft kontakt og publikationer
Peter Madsen kontakt og publikationer
To danske emeriti i Norge
Peter Larsen - ikke opdateret Wikipedia opslag
Søren Kjørup - Wikipedia opslag
Stadig godt i gang hinsidan
Erik Hedling, Lunds Universitet
Olof Hedling, Lunds Universitet
Jan Olsson, Stockholms Universitet
 Ib Bondebjerg


Erik Hedling
 


Chaplins hjem er blevet museum

16. april 2016:
Charles Chaplins sidste hjem Manoir le Ban i nærheden af byen Vevey ved den schweiziske riviera, er blevet museum. Med Michael og Eugene Chaplin i spidsen blev det ombyggede herresæde den 16. april åbnet for offentligheden.

Jeg har ikke set det nye museum, men jeg har været i Vevey, og jeg har set Oona og Charles Chaplins gravsted på en lille kirkegård i byen. I en lille park ned mod Genfersøen står en statue af Chaplin (bill.t.h.).

Vevey er en skøn by - et besøg værd - og nu med en ekstra 'gevinst' for filminteresserede. Se mere om Chaplinmuseet, kantonen Vaud og byen Vevey.
  


11.-21. feb. 2016: Dagbog fra Berlinalen 2016
 

 


Aktive filminstruktører 80+

22. jan. 2016 (revideret): Andrzej Wajda stod til sin død i oktober 2016 i spidsen for en række aldrende filminstruktører, som stadig er aktive. Chileneren Alejandro Jodorowski har nu overtaget spidsen. Danske Annelise Hovmand var indtil hendes død i december 2016 blandt de ældste levende, men ikke-aktive filminstruktører; Jerry Lewis og Milos Forman er nu også udgået af den liste. Se min nekrolog-side.

NULEVENDE FILMINSTRUKTØRER, født 1936 eller tidligere, og aktive inden for de sidste seks år
1) Alejandro Jodorowsky, f. 7/2 1929 (Chile) : seneste udsendte film er den selvbiografiske "Poesia sin fin" - premiere i Cannes maj 2016.
2) Clint Eastwood, f. 31/5 1930 (USA) : seneste film som instruktør  "The Mule" (2018). Annonceret 2019: "The Ballad Of Richard Jewell".
3) Jean-Luc Godard, f. 3/12 1930 (Frankrig) : senest udsendte film 2018 "Le livre d'image" - med mere af hans lommefilosofi?
4) Robert Duvall, f. 5/1 1931 (USA) : seneste film som instruktør 2015 "Wild Horses".
5) Carlos Saura, f. 4/1 1932 (Spanien) : diverse dokumentarfilm 2007-2016. Annonceret 2019 "Picasso y el Guernica".
6) Roman Polanski, f. 18/8 1933 (Polen) : seneste film "D'après une historie vraie" (2017). Annonceret "J'accuse" (2019).
7) William Friedkin, f. 29/8 1935 (USA) : seneste spillefilm 2011 "Killer Joe" og dokumentarfilm 2017
8) Woody Allen, f. 1/12 1935 (USA) : senest film "Wonder Wheel" (2017), 2019 annonceres "A Rainy Day In New York"
9) Eleanor Coppola, f. 4/5 1936 (USA): foreløbig kun én spillefilm, "Bonjour Anne" (2016), men 2019 annonceres "The Lunch".
10) Ken Loach, f. 17/6 1936 (England) : seneste film 2019 "Sorry We Missed You".
11) Robert Redford, f. 18/8 1936 (USA) : seneste film 2014 episode af dokumentarserie

Nulevende, men ikke længere aktive filminstruktører, født 1936 eller tidligere
1) Carl Reiner, f. 20/3 1922 (USA) : seneste film som instruktør  1997 "That Old Feeling", 2018 stadig aktiv som skuespiller (TV-serier).
2) Norman Jewison, f. 21/7 1926 (Canada) : seneste film "The Statement" (2003)
3) Sidney Poitier, f. 20/2 1927 (USA) : seneste film "Ghost Dad" (1990), seneste film som skuespiller 2001
4) Richard Donner, f. 24/4 1930 (USA) : seneste film "16 Blocks" (2006)
5) Jan Troell, f. 23/7 1931 (Sverige) : seneste film 2012 "Dom över död man".
 Alejandro Jodorowski


Brasdley Cooper og Clint Eastwood

 


Opdateret d. 6/5,  2020