Filmorientering

Film og TV kronik 2012-2015
  Jan Gregor Kremp som Hauptkommissar Richard Voss, "Der Alte",  omgivet af Stephanie Stumph og Ludwig Blochberger som de to unge assistenter Annabell Lorenz og Tom Kupfer (NMF/ZDF)

De nye hos "Der Alte"

Oktober 2015:
Der var allerede god gang i "Der Alte" i november-december 2014, jfr. nedenfor. Efteråret 2015 har bragt yderligere fornyelse af serien, idet Hauptkommissar Richard Voss og hans højre hånd Gerd Heymann har fået to nye, unge assistenter, Tom Kupfer og Annabell Lorenz, spillet af den charmerende Stephanie Stumph. De giver serien nyt liv, og i forhold til dem er Voss virkelig "Der Alte" med ét og andet at lære dem. Stephanie Stumph er født 1984 i Dresden og bor dér stadig. Hun er datter af Christine Stumph og skuespilleren Wolfgang Stumph og har spillet med i dennes nu afsluttede krimi-serie Stubbe (1995-2014). Stephanie liver også op i Kai Pflaumes NDR-TV-quiz Kaum zu glauben.

Mere om Wolfgang og Stephanie Stumph


Wolfgang Stumph og datteren Stephanie under optagelserne af "Stubbe" (Polyphon/ZDF)
 


Tilbage til forsiden

Til oversigten
 


August 2015: Sommer, småt og stort

Australske TV-serier

[1] Die Astas boliger
[2] Minder om Die Asta
  


Fornyet mistanke

Juli 2015:
TV-serien "Fornyet mistanke" bliver fornyet. Er det begyndelsen på enden? TV 2/Charlie har beriget det danske TV-landskab med den britiske serie "New Tricks", som i Danmark fået titlen "Fornyet mistanke". Konceptet er forfriskende og præget af sort seniorhumor. Serien, som begyndte i 2003 handler om den lille politi-enhed UCOS (The Unsolved Crime and Opencase Squad), der har til opgave at genoptage gamle uløste kriminalsager, hvor der er fremkommet nye oplysninger eller spor. Det særlige ved dette hold er, at det ud over den yngre kvindelige chef Sandra Pullman (spillet af Amanda Redman) består af tre pensionerede politimænd. Der er en herlig stemning af "grumpy old men" over det hele, selv om kvaliteten af de enkelte episoder er svingende. De gamle mænd kan noget, selv om de er nørdede og sære. Serien er nu nået til 12. sæson, og den første episode i den nye sæson er nr. 98. Desværre er to af de 'skøre' gamle mænd undervejs i serien blevet skiftet ud med lidt mere ordinære typer, og serien er ved at miste sin sorte humor og sit vanvids-præg. Amanda Redman forlod serien i 2013 (episode 85). Rygter vil vide, at Dennis Waterman, som synger signatur-melodien, er den næste, der forlader serien.
PS: Den 12. sæson blev den sidste, og Dennis Waterman forlod serien efter anden episode i 12. sæson. Dvs. serien består af 12 sæsoner og i alt 106 eller 107 episoder (afhængig af hvordan man tæller dobbelt-episoder). Tjek i øvrigt IMDb og BBC.


Holdet i 2003 var Dennis Waterman som Gerry Standing, Amanda Redman som chefen Sandra Pullman, Alun Armstrong som Brian Lane og James Bolam som Jack Halford.


Det nye hold ti år efter består af Nicholas Lyndhurst som Danny Griffin, Denis Lawson som Steve McAndrew, Tamsin Outhwaite som den nye chef Sasha Miller og Dennis Waterman som Gerry Standing.
 


Dennis Waterman

 


LEGO-Oscar til Eastwood & Co.
Februar 2015:
Så fik Clint Eastwood alligevel en Oscar: Det blev ikke til en ægte Oscar, men hvad gør det, når man kan få en LEGO-Oscar. Eastwood og vennerne Bradley Cooper og Meryl Streep fremviste stolt deres statuetter (bill. th.). Læs omtale her.

En sand filmnørd om MARNIE
December 2014:
Ifølge Murray Pomerance' BFI-bog fra 2014 om Hitchcocks MARNIE véd vi nu hvem der spiller børnene på gaden i filmens afslutning. Se billede og billedtekst her.
  
Den nye "Alte" i god gang

Nov.-Dec. 2014:
 Jan-Gregor Kemp tiltrådte som den nye "Der Alte" i oktober 2012, jfr. nederst på denne side. Måske er det ikke den udmærkede skuespillers fortjeneste alene, men også manuskriptforfatterne skal have ros, for den gamle krimi-serie har fået nyt liv. Således var episode 385 "Ein langsamer Tod" (ZDF 28/11) rigtig spændende og facetteret. Den Gamle, Hauptkommissar Richard Voss, har vist haft en munter nat i byen med retsmedicineren Dr. Franziska Sommerfeld og møder på vej hjem en mystisk, tilsyneladende selvmorderisk mand. Denne får betydning for Voss og hans trofaste medarbejdere dagen derpå i deres næste sag: mordet på en kokainmisbrugende stjernearkitekt. I episode 386 "Im Alleingang" (ZDF, 5/12) redder Der Alte et ungt umage par, som er gerådet i ulykke pga. flere sygeligt begærlige mænd. Jo, der er god gang i "Der Alte".
  
Vi kan ikke undvære Matula og Lessing

Okt.-Nov. 2014:
Krimi-serien "Ein Fall für Zwei" er desværre lukket, fordi skuespilleren Claus Theo Gärtner (f. 1943) ønskede at gå på pension (se nederst på denne side), men det er svært at undvære privatdetektiven Josef Matula og den elegante forsvarsadvokat Dr. Markus Lessing (spillet af Paul Frielinghaus), som han arbejder for. Parret ses her med Frankfurt i baggrunden - her foregår handlingen oftest. Matula er en rådsnar mand med gode evner for 'undercover'-jobs. Han har været vinduespudser og endog discjockey. I episode 261 "Tod im Weinberg", som ZDF genudsendte d. 29/11, møder Matula op på en vingård, idet han hævder at være udsendt af arbejds-formidlingen. Det viser sig, at alle de andre arbejdere er polakker, men er det én af dem, der har forårsaget den dødelige ulykke, som gårdens kvindelige indehaver blev udsat for?
 
 


Landlægen lukker

Maj 2013:
Nej, det er ikke en nyhed fra Udkantsdanmark, men fra TV-verdenen, for fredag d. 17/5 udsendte ZDF sidste episode af den 25-årige TV-serie "Der Landarzt", nemlig # 297 "Einsturzgefahr".
Den første Landarzt (1987-1992) var Christian Quadflieg som Dr. Karsten Mattiesen. Den anden og længst praktiserende (1992-2007) var Walter Plathe som Dr. Ulrich Teschner. Wayne Carpendale, som er søn af den populære sanger Howard Carpendale, blev den tredje og sidste (2007-2012): Dr. Jan Bergmann (billedet).
     Handlingen foregår i den fiktive by Deekelsen i Schleswig-Holstein, og optagelserne er bl.a. foregået i landsbyerne Boren og Kappeln, området ved Schlei samt i købstæderne Flensburg og Eckernförde.
      I den hamburgske TV-serie "Notruf Hafenkante" har Dr. Bergmann og hans samleverske Maren Jantzen gæsteroller i # 098 "Der verlorene Bräutigam" (2010), en såkaldt 'crossover'.
      Med lukningen af "Der Landarzt" har vi mistet en sympatisk 'feel good' familieserie og et alternativ til de alt for mange krimiserier for tiden.
      Links: Novafilm, Wikipedia, Fernsehserien (sidstnævnte dog med fejl i episodenumre).
 

 
Langfredag 2013 var sidste dag på jobbet for privatdetektiv Josef Matula

Marts 2013: Claus Theo Gärtner har sluttet som privatdetektiven Josef Matula i TV-kriminalserien "Ein Fall für Zwei". Det blev meddelt allerede i august 2012, og fredag d. 29/3 kl. 20:15 på ZDF sluttede serien med episode 300, "Letzte Worte", og det blev en højdramatisk sort historie, hvor Matula og hans advokat-ven Lessing var tæt på at blive levende begravet i cement.
     I løbet af serien, som begyndte 1981, har Matula arbejdet for fire skiftende forsvarsadvokater - siden 2000 Dr. Markus Lessing, den dameglade advokat spillet af Paul Frielinghaus. I seriens sidste episode forlader Lessing desillusioneret advokatstillingen og rejser til Argentina for at prøve et helt nyt og anderledes liv. Efter afskeden med Lessing vandrer Matula ensomt ind mod Frankfurt City med et uudgrundeligt ansigtsudtryk.
     "Ein Fall für Zwei" er produceret af Odeon Film, München, men optaget i Wiesbaden og Frankfurt. Selskabet har også haft succes med TV-serierne "Der Landarzt" (1987-2013) med unge Wayne Carpendale,  "Der Staatsanwalt" (2005 ff.) med den runde Rainer Hunold og "Der Kriminalist" (2006 ff.) med den skarpe Christian Berkel. Netop Hunold var i 90 afsnit af "Ein Fall für Zwei" (1988-1997) Matulas arbejdsgiver Dr. Rainer Frank og som sådan kun overgået af Frielinghaus, der nåede at spille Lessing i 120 episoder.
     Claus Theo Gärtner bliver 70 år d. 19/4, men er stadig i særdeles god fysisk form, hvad serien også har krævet af ham. Nu smider Gärtner  læderjakken, som serien har gjort ham så berømt for, og bliver sig selv. Han har tænkt sig at rejse verden rundt - og derefter påtage sig nogle teateropgaver. Men hermed STOR TAK for mange timers god underholdning - med både humor og spænding - i "Ein Fall für Zwei".
     Mere om serien "Ein Fall für Zwei" på Wikipedia
Interview med Gärtner i Westdeutsche Zeitung
 Claus Theo Gärtner som Josef Matula i serien "Ein Fall für zwei"

 


Jan-Gregor Kremp, den nye "gamle"


Jan-Gregor Kremp som Der Alte - og til venstre den evige to'er: Michael Ande som Gerd Heymann

Oktober 2012: Så har det været skiftedag igen i den mangeårige tyske krimiserie "Der  Alte". Walter Kreye (t.h.) er pga. sygdom blevet afløst af Jan-Gregor Kremp (t.v.). Kremp ser forholdsvis ung ud til rollen som Hauptkommissar Richard Voss, men den nye chef er hurtigt faldet til på holdet, og de nye episoder af serien har fået en fin start.
      Den første episode med Kremp, "Königskinder", blev udsendt fredag d. 14/9 på ZDF. Den er nr. 367 i rækken og tegner lovende. Tilsyneladende har også manuskriptforfatterne fået nyt liv. Episode 369, "Die Zeugin" (d. 5/10), er én af de bedste i lang tid: En barsk historie om et mord, der viser sig at stå i forbindelse med fundet af et ca. ti år gammelt lig af en ung kvinde. Kremp lader her på en fin måde Der Alte fremtræde med både en skarp og en medfølende side.
Den afgåede Walter Kreyer kom til serien i 2007, hvor hans Rolf Herzog afløste den hidtil  'længstlevende' Hauptkommissar, Leo Kress, spillet af Rolf Schimpf (1986-2007). Kreye og Schimpf ses sammen her t.v.. Serien begyndte med Siegfried Lowitz i titelrollen (Hauptkommissar Erwin Köster 1977-1985), og kun Lowitz-episoder er vist i dansk TV. Læs mere om serien på Wikipedia.
 Walter Kreye
Rolf Schimpf
Siegfried Lowitz
 


Denne side er opdateret d. 21/1, 2020