Filmorientering

  


DR 1 på australsk

September 2015:
I slutningen af juli vendte DR 1 bunken og kører "The Flying Doctors" forfra i morgenfladen. Ja, hvad skulle DR gøre uden de australske serier? De beriger programfladen både dag og nat. Jeg deltager ikke i det vanlige sommer-kor, der hyler over genudsendelser, og jeg klager ikke over de mange australske serier; de fleste af dem er temmelig gode og står sig godt i forhold til amerikanske, engelske og tyske serier. Min helt personlige prioritering af de gængse australske serier er følgende.1) Mord i centrum = City Homicide (2007-2011)
Fremragende kriminal-serie, som i sin alvor og realisme er tæt på den amerikanske serie  "Without A Trace" (Forsvundet sporløst), men mere underholdende efter min smag. Den fornyr sit persongalleri meget fint i løbet af de fem sæsoner, og én af dem, der udgår, er eksempel på et menneske, der ikke kan klare presset ved hele tiden at stå over for de værste forbrydere (mordere). En rollebesætning uden svagheder - med Nadine Garner i forgrunden af billedet.2) De flyvende læger = The Flying Doctors (1986-1992)
Klassikeren, som skildrer læger, hospital, piloter og lokale borgere i den australske 'outback', humoristisk og rørende. Til højre i billedet Andrew McFarlane, en god, alsidig skuespiller.2) Kystvagten = Sea Patrol (2007 - )
Stærkt underholdende serie om den australske kystvagt med alle de forventelige prototyper, med intriger ombord og med dramatiske opgør med menneskesmuglere, narkotika- eller våbenhandlere osv.. I midten skuespillerinden Lisa McCune i rollen som næstkommanderende.3) Water Rats (1996-2001)
En klassiker-krimiserie i dansk TV, hvor den begyndte på lokal-TV og siden blev en del af DR 1s natprogram. Vi følger havnepolitiet i Sydney i stort og småt. På billedet ses ét af de genkendelige ansigter fra de australske TV-serier, Aaron Pedersen, som bl.a. også ses i "City Homicide", hvor hans aboriginal-baggrund anvendes fint i én af episoderne.4) Mord med Dr. Blake = The Doctor Blake Mysteries (2013 - )
Usædvanlig krimiserie om en retsmediciner, der også fungerer som detektiv i et mindre australsk samfund i 1950erne. Hans retlinethed bringer ham i konflikt med flere. Serien vægter psykologisk drama over fysisk handling. I en birolle ses Nadine Garner, der har en større rolle i "City Homicide".

5) Der er noget i luften = Something In The Air (2000-2002)
Sød komedieserie om mennesker i en lille by i den australske 'outback' med udgangspunkt i den lokale pub og den lokale radiostation, hvor intriger og kærlighed blomstrer, jfr. den dobbelttydige titel. God birolle til Nina Liu som ny læge.

6) I farezonen = Police Rescue (1989-1996)
Serien er en slags forløber for "Rescue Special Ops" (nedenfor). Bi-historierne om kærligheds-forviklinger hos mandskabet fylder lidt mindre her, men ind imellem alt for meget i forhold til redningshandlingerne. I serien kan man se en yngre udgave af skuespilleren Steve Bisley, som dukker op igen i "Water Rats" og i en birolle i "Sea Patrol".7) Til undsætning = Rescue Special Ops (2009 - )
Handlingspræget serie om et privat redningskorps med opgaver for det offentlige. Serien kombinerer redningsaktioner med intriger på holdet vedr. kærlighed og karriere. Desværre fylder de banale kærligheds- og sex-intriger alt for meget og tager pladsen fra selve redningsopgaverne. Der er enkelte gode typer i person-galleriet. I midten med det skæve smil: Les Hill som den ene af to brødre på holdet.

8) Halifax = Halifax f.p. (1994-2002)
Jeg har ikke fulgt denne serie, deraf placeringen på denne liste. Filmens titelperson, Jane Halifax, er en "forensic psychiatrist", jfr. originaltitlen, og spilles af én af australsk film og TV's største kvindelige stjerner: Rebecca Gibney, født på New Zealand.

9) En ny begyndelse = A Place To Call Home (2013-)
Jeg har heller ikke fulgt denne serie om en kvinde, som efter Anden Verdenskrig forsøger at skabe sig et nyt liv i Australien.

10) Neighbours (1985 - ) og Home And Away (1988 - )
De kan vel bedst betegnes som Australiens svar på evigheds-serier som "Coronation Street" eller "The Bold And The Beautiful". Skuespilleren Jason Donovan og sangerinden Kylie Minogue blev kendt gennem "Neighbours", hvor de medvirkede hhv. 1986-89 og 1986-88.

Australien er ikke større end man efterhånden genkender nogle navne og ansigter på tværs af serierne, f. eks.:
Aaron Pedersen på Wikipedia
Lisa McCune på Wikipedia
● Lisa McCune interview i The Daily Mail
Nadine Garner på Wikipedia
● Nadine Garner i The Sydney Morning Herald
Steve Bisley på Wikipedia
Fortsat god sommer med de australske TV serier.

 Tilbage til forsiden


Til oversigten


Film og TV kronik 2013-2015


Film og TV kronik 2009-2012
Lisa McCuneNina Liu


Steve Bisley
Rebecca Gibney


Denne side er opdateret d. 1/1,  2020