Filmorientering

Oversigt: Mine filmartikler
 
 


Mit nye projekt

Marts-april 2020: Jeg arbejder på en side om afdøde filmhistorikere, filmteoretikere og filmkritikere. Sikkert et uendeligt projekt. Når det gælder udenlandske kritikere, er jeg meget selektiv, mindre vedr. historikerne og teoretikerne, og så vil jeg generelt prioritere de danske.
Afdøde filmkritikere, filmhistorikere og filmteoretikere
In memoriam: Robin Wood
 
Tilbage til forsiden

 


Artikler og krøniker

Film og TV kronik 2016-osv
Film og TV kronik 2012-2015

Australske TV-serier (august 2015)
Pejlemærker i dansk film 2009

Polsk film i mellemkrigsårene
Seks film af Andrej Tarkovskij
Tre film af Carl Th. Dreyer på VHS/DVD
 

 


Nekrologer

Nekrologer 2018 osv.
Nekrologer 1981-2017

In memoriam: Maureen O'Hara (oktober 2015)
In memoriam: Anita Ekberg (januar 2015)
In memoriam: Lauren Bacall (august 2014)
In memoriam: Claude Jade (december 2006)
In memoriam: Dana Vávrová og Joseph Vilsmaier
In memoriam: Lothar Warneke (juni 2005)
In memoriam: Konrad Wolf (2005)
In Memoriam: Natalie Wood (2002)

Filmkritikere og filmhistorikere
In memoriam: Robin Wood
 


À propos Natalie Wood: John Wayne i "The Searchers" (John Ford, 1956)
 


Andre biografier

Tre af filmens legender
Oversete film med Sandrine Bonnaire (2006)
Christian Braad Thomsen (2001)
 

 


Tilfældet (Svend) Mikael Sne

Ikke alt kan findes på internettet. Den erfaring har jeg gjort mig igen i proektet vedr. afdøde filmkiritikere m.fl., mest eklatant vedr. (Svend) Mikael Sne, som i mange år var filmanmelder på dagbladet Land og Folk, og som - måske lidt overraskende - var en stor ynder og kender af 1930'ernes Hollywoodfilm. Han havde en birolle i filmen "I din fars lomme" (Lise Roos, 1973), og i sin alderdom fik han udgivet en lille roman: "Bartenderen" (1988). Han søn var Martin Wolfsberg Sne (f. 28/10 1955, d. 10/4 2019), fotograf, musiker og skuespiller - bl.a. i "Den blå munk" (Braad, 1998), jfr. IMDb og Wikipedia.

Jeg var en enkelt uge vikar for Mikael Sne på Land og Folk, mødte ham af og til på Filmmuseet, men mistede kontakten med ham. Sne var en venlig og høflig mand, og det var han som regel også i sine filmanmeldelser; som ung syntes jeg, at han ofte var for venlig. Nu kan jeg bedre sætte pris på hans anmeldelser, f.eks. denne af "Agent 007 i ilden" (Thunderball, Terence Young, 1965): Den velskrevne og rammende anmeldelse bliver til sidst usædvanlig skarpt pointeret, idet Sne karakteriserer "ånden i filmen" ud fra en henvisning til den østrigske nazist Otto Skorzeny.
Kopi af Thunderball-anmeldelsen her!

Min kortvarige optræden i Land og Folk - og næsten parallelt hermed i DKU's månedsblad Fremad - skete, selv om jeg ikke var partimedlem og aldrig blev det. Jeg opnåede dog at besøge de "hellige haller" i Dronningens Tværgade - nu Hotel Phoenix - da jeg skulle tale med Fremads redaktør og så et glimt af den legendariske ideolog Gelius Lund. Samarbejdet med Fremad fik en brat ende, idet jeg ikke anmeldte en Olsen-bande-film, som jeg burde: Filmen var anti-EF og skulle derfor roses til skyerne. Men der var folk, som noterede og registrerede mine få skriblerier i den kommunistiske presse, bl.a. aktivisten Gertrud Galster. Mange år senere, hvor jeg holdt et uskyldigt filmcauseri i Hendriksholm Kirke (Rødovre), blev jeg bagefter spurgt af en mand, som jeg ikke kender/kendte, om jeg engang havde skrevet i Land og Folk. Det svarede jeg bekræftende på, men da der var andre, som ville snakke, fik jeg ikke spurgt vedkommende om, hvor han dog kendte den korte episode i min fortid fra. Et utroligt tilfælde, synes jeg.
 Land og Folk (DKP)
en forside 1947


Knud Jespersen

DBL
Leksikon
Wikipedia
Bogtorvet
Gravsted


Andre projekter
 - og en anekdote


To projekter, jeg har under overvejelse, er en oversigt over hhv. Thomas Mann- og Leon Uris-filmatiseringer. Exodus, Otto Premingers film efter Uris' roman, er én af mine yndlingsfilm, men lad mig videregive denne morsomme anekdote fra filmens gallapremiere i USA. Til stede var bl.a. den jødiske komiker Mort Sahl. Undervejs i filmen, som han åbenbart fandt for lang eller for konventionel, rejste han sig op og udbrød med høj røst henvendt til Preminger: "Otto, let my people go!"

http://en.wikipedia.org/wiki/Mort_Sahl
http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Preminger
http://en.wikipedia.org/wiki/Leon_M._Uris
http://en.wikipedia.org/wiki/Exodus_(novel)

En berømt artikel om filmen "Exodus" findes i MOVIE 2 (September 1962), nemlig: Robin Wood on "Exodus", genoptrykt i bogen "MOVIE Reader" (London 1972).
 
 


Filmquizzer

Filmquizzerne er forfattet af Peter E. Hirsch og blev skrevet til Kirke og Film i et forsøg på at gøre noget PR for foretagendet. Som det kan ses, blev tre ud af fire quizzer vundet af den samme film-kender.
quiz 1 ~ quiz 2 ~ quiz 3 ~ quiz 4
 
 Opdateret 1/4, 2020