KLF, Kirke & Medier
Netværk Øresund


Inklusive det tidl. distrikt Roskilde


LINKS

Landsforeningen
KLF, Kirke & Medier


TV GUIDE

TV-guide (nabo-lande)

DR P4 København

DR P5

TV2 Lorry

KKR-TV

Nordsjællands Kristne Radio

Københavns Nærradio

Hvidovre Nærradio

Norea

KLF, Kirke & Medier, Netværk Sydsjælland

KLF, Kirke & Medier, Netværk Vestsjælland

Kirke og FilmJacob Rønnow


Den russiske Kirke


Margaret Lindhardt


Jørn Hjorting (bogomslag)

Irina Bjørnø og Inge Pedersen på landsmødet


Lisbeth Knudsen


Charlotte Rørth


Kim Borregaard


Anders Laugesen


Erling Tiedemann


Paula Larrain


Landsformand Henning Bjerg Mikkelsen


Lis M. Frederiksen


Generalsekretær Mikael Arendt Laursen
 


Landsmødet 6. oktober 2018
På generalforsamlingen i KLF, Kirke & Medier lørdag d. 6. oktober 2018 var flere vigtige sager til behandling, ikke mindst vedtægtsændringer, som for størstedelen skyldes de nye love om beskyttelse af persondata. På forårets generalforsamlinger skal netværkene derfor også igennem nogle vedtægtsændringer.
Til landsstyrelsen blev valgt følgende (alfabetisk if. efternavn): Britta Fruergaard Abana (Ans), Kim Borregaard Eriksen (Falster), Carsten Riis Jensen (Møborg), Mikael Søderstjerna (Vejle) og Ole Sørensen (Haderslev) med Georg Høeg som 1. og Anne Steenfeldt som 2. suppleant. På det konstituerende landsstyrelsesmøde blev Ole Sørensen genvalgt som formand.
Hæderslegatet til Ivar Brændgaard
Præsentation af bogen Digital demens
Buket til Ramasjangs Silja Okking

"Der er brug for en oase i radioen"
Netværkets formand Esther Schultz Nielsen havde et læserbrev i Helsingør Dagblad d. 30. august 2018.
Du kan klikke læserbrevet frem her.
Andre OFFENTLIGGJORTE debatindlæg:
● 29. januar 2018: "Medier bør formidle kristne samfundsværdier"
● 27. januar 2018: Netværksformand Esther Schultz Nielsens ønsker
● 24. april 2017: Netværksformand Esther Schultz Nielsen i Helsingør dagblad om DR3's satire
● 22. april 2017: KLF-kritik af DR3 og den såkaldte påske-'satire'
● 22. februar 2017: Tage Bechmann opfordrer til at der dannes en TV 2 tros-redaktion
● 12. december 2016: Netværksformand Esther Schultz Nielsen om TV-gudstjenester

Mødesæson 2018-2019
Den nye sæson i KLF, Kirke & Medier Netværk Øresund begyndte d. 16. sept. (se ARKIV nedenfor). Alle vore arrangementer er beskrevet i netværkets sæsonfolder. Folderen blev i august udsendt pr. brev fra landskontoret til alle registrerede medlemmer. Du kan også klikke her for at hente sæsonfolderen.
Forud for de følgende vil arrangementer vil der blive udsendt en påmindelse pr. e-mail til alle, som er registreret med e-mail-adresse på landskontoret.
Sæsonens øvrige mødedatoer ligger alle i 2019: 5. marts, 18. marts, 1. april og 14. maj 2019.

Bliv medlem
Sådan bliver du medlem
Giv en gave
● Tilmeld dig landsforeningens e-nyhedsbrev
● Nyhed: Samarbejde med den katolske kirke

Kirkelige programserier på DK4 og Lorry+
Februar 2018: Frederiksberg Provsti har finansieret en række glimrende udsendelser, som er sendt på Lorry+, og som nu kan ses på Lorrys hjemmeside. Overskriften er Hva' ka' kirken? - Der er lavet seks programmer, og de handler om dåb i kirken, spaghettigudstjenesterne, studenterpræsten, højmessen, praktikantpræsten og Lutherløb.
Alle med Kabel-TV har adgang til DK4, hvor der sendes flere og flere kirkelige programmer. I serien Søstrene Bisp står biskop Tine Lindhardt og biskop Marianne Christiansen for nogle samtaler om spændende emner, senest om Martin Luthers og hans teser.  med " (DK4), to programserier der fortjener at blive godt kendt og meget set !
Vil du se min smukke kirke? er nogle programmer, som tager seerne med på besøg i smukke og interessante kirker ud over det ganske land, f. eks. Bregnet, Helligåndskirken (Aarhus), Lyngå, Mariager, Spentrup og Vær.
Sognepræst Pia Søltoft, Marmorkirken, er vært i Kierkegaards kabinet, hvor skiftende samtaler belyser Søren Kierkegaards aktualitet for vore livsholdninger.
Hva' ka' kirken? - Lorry+
Tjek programoversigten for DK4

Trosprogrammerne i DR
Nye tiltag vedr. religion og tro på DR, f.eks. "Geetisk råd" og "Tidsånd", foruden de kendte programserier.
● Morgenandagten (fra Københavns Domkirke): Sendes mandag-lørdag både på DR P2 (DAB-radio) og på DR K (TV). Tjek også programmets hjemmeside.
● Højmesser søn- og helligdage: Transmissioner fra skiftende kirker i hele landet, sendes på DR Radio P1 kl. 09:54-11:05. Tjek  Højmessen i radioen
● De højere magter er titlen på et nyt radioprogram om tro med Paula Larrain og Anders Laugesen. Det omtales på hjemmesiden https://www.dr.dk/nyheder/kultur/tro.
● Geetisk råd: Ny programserie på DR P1 søndage kl. 11:05, hvor et panel diskuterer etiske dilemmaer.
● Tidsånd: Ny programserie på DR P1 onsdage kl. 09:05 om historie og tro, om hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen. Tjek programsiden for Tidsånd
● DR Kirken: Særligt TV-tilrettelagte gudstjenester hver søndag kl. 14:00-14:30 på DR K (TV). Kan også ses på internettet.
● Har du spørgsmål? Har du spørgsmål, spørg hos os i dit netværk eller tjek evt. denne hjemmeside hos DR.dk

KLF, Kirke & Medier, Netværk Øresund
Vi er et netværk i landsforeningen KLF, Kirke & Medier og skal favne medlemmer og lokalforeninger/'teams' i Nordsjælland, Frederiksborg, Roskilde og Storkøbenhavn (se nedenfor). Vi støtter og bidrager til debatten om medierne i Danmark, især radio og TV. Vi arbejder for, at der skal være gode programmer om kirke og tro, og at kristne værdier i højere grad må præge mediebilledet. Vi er optagede af medierne i forhold til både familieliv og kirkeliv.
BED om flere oplysninger om KLF, Kirke & Medier og bliv medlem, hvis du ikke allerede er det
GIV os gode forslag til emner og sager, vi bør tage op med mediecheferne
STØT en folkelig og kirkelig forening for alle, som ønsker en ansvarlig mediebrug og god plads til kirke- og trosstof i medierne
KONTAKT vore tillidsfolk, se nedenfor

● Formand for Netværk Øresund
Esther Schultz Nielsen
Ida Tesdorpfsvej 4 B, st.t.h.; 3050 Humlebæk. Tlf. 4919 3587 - estniel (at) webspeed.dk
Øvrig bestyrelse: Mona Bechmann, Susanne Chordt Hansen, Philip Palmer Jørgensen, Svend Laursen, Bo Torp Pedersen og Ulla Kofod Petersen. Suppleanter: 1) Henning Lütje, 2) Inge Pedersen.

● TV 2/Lorrys repræsentantskab
Susanne Chordt Hansen - s.chordt (at) live.dk
Niels Messerschmidt - nm (at) katolsk.dk
Inge Pedersen, Hedetoften 8, 2640 Hedehusene
● Dialogforum DR København
Ketty Jensen - carljohan_Ketty (at) hotmail.com
● Team Gribskov (Esrum, Gilleleje, Græsted, Helsinge)
Tovholder: Mona Bechmann
Langdraget 210; 3250 Gilleleje. Tlf. 48 30 38 36 - montage (at) mail.dk
● Team København-Roskilde
Svend Laursen, Henning Lütje, Bo Torp Pedersen - torp (at) filmorientering.dk


Arkiv

Mandag d. 17. sept. 2018: Sankt Ansgars Kirke
Sæson 2018-2019 begyndte med et besøg i den romersk-katolske domkirke i Danmark. Kirken ligger på Bredgade i København. Menighedsrådsformand og sakristan Ulla Elmquist viste rundt og fortalte meget levende om kirkens og husets historie. http://sanktansgar.dk/om-kirken/historien/Mandag d. 23. april 2018: Nordisk Film
Med fokus på Olsen-banden besøgte 16 KLF'ere Nordisk Films studier i Valby.
Fotos: Svend Laursen.Mandag d. 19. marts 2018: Lone Seir
Ved netværkets årsmøde i Hillerød Kirke talte Lone Seir, TV 2/Vejret.
En lille rapport - med billede - kan findes her.

Torsdag d. 9. nov. 2017:  Jacob Rønnow
Møde i Sognegården, Gilleleje, hvor seniorpræst Jacob Rønnow, Hellerup, tog os med på en uhøjtidelig rundtur i nogle af de bloddryppende historier, der har haft indflydelse på vore kalenderdage,  kunstværker og navne, f.eks. Valentine’s Day, Hubertusjagt, Bror Kalles Kapel, Syvsovere, Jomfru-øer, Jägermeister, julemanden og Montmartre.

Mandag 18. sept. 2017: Den russiske Kirke
Besøg i den russisk ortodokse kirke på Bredgade 53 i København, Aleksandr Nevskij Kirken. Rundviser var Jelena Arsenjeva Sand; desuden medvirkede sognepræst Sergij Plekhov. Det er en usædvanlig kirke midt i København med et stykke historie om forholdet mellem Danmark og Rusland. Læs mere på kirkens egen hjemmeside eller på Wikipedia - også om Aleksandr Nevskij og den berømte film om ham. Efter besøget spiste deltagerne til aften på Café Oscar: Cafeens hjemmeside omtaler også dette interessante område af byen.

Mandag 24. april 2017: Roskilde Kloster
19 KLF'ere fra Netværk Øresund havde en dejlig dag med besøg på Roskilde Kloster, hvor Henrik Holstein var en fortælleglad og vidende rundviser. Derefter var der aftensmad på den nærliggende Carpe Diem café.

Fredag 21. april 2017: Giro 413 (DR P5)
Den mangeårige vært på "Giro 413" (DR P5), Margaret Lindhardt, går på pension, men programmet fortsætter med Peter Sten og sendes fremover fra DR Næstved. Læs mere her.

Mandag 27. marts 2017: Morten Kjær Petersen i Hillerød
På Netværk Øresunds årsmøde i Hillerød Kirke talte Morten Kjær Petersen, direktør for TV 2/Lorry. Han kom vidt omkring, men var især optaget af, hvordan man når unge mediebrugere. Se nyhedsartikel herom.

Onsdag d. 12. oktober 2016: Jørn Hjorting i Græsted
KLF, Kirke & Medier i Gribskov har haft besøg af tidligere studievært Jørn Hjorting og fru Erna. Det blev en meget fornøjelig aften med fortælling af mange oplevelser gennem mange år som ansat i DR. Man fornemmede, det havde været et begivenhedsrigt liv, som ikke er så mange forundt. Foredraget blev krydret med solosang af taleren og fællessange fra 'gamle dage'. Efter kaffepausen havde Jørn Hjorting arrangeret en lille konkurrence, hvor tre deltagere skulle gætte en sang - næsten som i "De ringer, vi spiller". Lidt over 60 deltagere have en uforglemmelig aften.


KLF, Kirke & Mediers jubilæum blev fejret på landsmødet d. 1. oktober 2016 (Foto: Irina Bjørnø)

Lørdag d. 1. oktober 2016: Landsmøde i Strib
Fra Netværk Øresund deltog fire delegerede, bl.a. Irina Bjørnø og Inge Pedersen (billedet til venstre) i KLF, Kirke & Mediers landsmøde i Strib. På den lovmæssige generalforsamling blev Bjørnø valgt som suppleant til landsstyrelsen. Ved mødet var der besøg af manuskriptforfatter Hanna Lundblad ("Badehotellet"), og på festaftenen talte Morten Thomsen Højsgaard, chef for DR Historie og Tro.

September 2016: Synagogebesøg og sprogdebat
● Torsdag d. 15. sept. besøgte 24 medlemmer af KLF, Kirke & Medier Netværk Øresund synagogen i Krystalgade, København, hvor de fik en fremragende introduktion til stedet og til jødernes historie. Efterfølgende var der aftensmad på Restaurant Kultorvet.
● Fredag d. 16. sept. afholdt landsforeningen KLF, Kirke & Medier i samarbejde med Modersmål-Selskabet en konference på Christiansborg om sproget i medierne, bl.a. med spændende forskningsresultater fra Syddansk Universitet (Odense).
Se program og praktiske oplysninger her.
Klik dig frem til Irina Bjørnøs artikel i Den korte Avis.

Marts 2016: Lisbeth Knudsen i Hillerød
Netværkets Øresunds årsfest 14. marts fandt traditionen tro sted i Hillerød Kirkes lokaler. Aftenens taler var Lisbeth Knudsen, som er chefredaktør og direktør ved Mandag Morgen. Knudsen har rige erfaringer fra danske medier; fhv. koncernchef i Berlingske Medier og ansv. chefredaktør på Berlingske, tidligere i DR og på Aktuelt. De fremmødte blev meget klogere på spørgsmålene: Er der behov for public service i fremtiden? Hvad skal vi med statsmedier i en tid med digitalisering, individualisering og internationalisering?

Februar 2016: Charlotte Rørth i Græsted
I samarbejde med meninghedsrådene i Græsted og Blistrup sogne indbød KLF, Kirke & Medier til møde d. 4. febr. i Kirkeladen, Græsted, med journalisten Charlotte Rørth, som fortalte om baggrunden for bogen "Jeg mødte Jesus".

Søren E. Elmquist (2/7 1947 - 15/11 2015)
Det er vemodigt at erfare Søren Elmquists død. Han er kendt af mange lyttere i en vis alder som medarbejder ved og chef for DR Radioavisen. Fra 1994 lærte mange tillidspersoner i KLF, Kirke & Medier ham at kende som en imødekommende og venlig mand i forbindelse programrådsarbejde m.v.. Da ansættelsen i DR sluttede 2003, var Elmquist nogle år aktiv i lokal-TV, hvor han i programmet "Mediefokus" igen viste sin velvilje over for lytter- og seerorganisationer som vor. (BTP)

Oktober 2015: Kim Borregaard i Helsinge
Team Gribskov holdt d. 22/10 møde i Helsinge med landsstyrelsesmedlem Kim Borregaard Eriksen om sproget i medierne - og KLF, Kirke & Mediers arbejde på den front.

Marts 2015: Inger Dahl i Hillerød
Netværk Øresund afholdt forårsmøde i Hillerød Kirkes lokaler, og Inger Dahl fra TV-stationen SAT-7 fortalte om den aktuelle situation for kristent TV i de arabiske lande.

Februar 2015: 90 års radiogudstjenester
Søndag d. 22/2 var der radiotransmission fra højmessen Garnisonskirken, København. Det er 90 årsdagen for den første radiogudstjeneste i Danmark, og dengang var den også fra Garnisonskirken. Prædikanten i 1925 var Olfert Ricard, én af den tids mest markante kirkelige personligheder, som tiltrak en stor menighed. Jubilæet blev uddybet i radioen, hvor Simon Kangas Larsen og Mogens Hansen talte med kirkens nuværende sognepræst, Claus Oldenburg, og hjælpepræst, biskop, kgl. konfessionarius Erik Norman Svendsen. Garnisonskirken er Hendes Majestæt Dronningens sognekirke.  KLF, Kirke & Medier blev stiftet i 1926, bl.a. for at støtte og fremme radiogudstjenesterne, som var noget nyt og omdiskuteret dengang. Vi er her stadig, og vi slås for, at radiogudstjenesterne også stadig vil være her.

Januar 2015: Anders Laugesen i Gilleleje
Torsdag d. 15/1 talte Anders Laugesen ved et offentligt KLF-møde i Gilleleje Sognegård. Laugesen så tilbage på ca. 30 år som radiomand inden for DR. Han har rejst meget, og det har inspireret ham meget til nye og forfriskende vinkler på tro og kristendom. Laugesen kom også ind på den rivende tekniske udvikling inden for medierne og ændringerne inden for DR, hvor han tilhører de producerende og ikke de bestemmende. Alle vil jo gerne have mange lyttere til de udsendelser, de laver, og Laugesen beklagede, at flytningen af nogle programmer fra én kanal til en anden ofte betyder et utroligt stort frafald af lyttere og seere. Dermed blev der indirekte givet en opfordring til os i KLF, Kirke & Medier om at hjælpe til med at udbrede informationen om hvor de enkelte udsendelser på tro og kirke området er at finde. Den opfordring vil vi gerne følge, bl.a. her på siden ved snarlig lejlighed.

Oktober 2014: Erling Tiedemann i Frederikssund
Torsdag d. 23/10 talte Erling Tiedemann ved et offentligt KLF, Kirke & Medier møde i Frederikssund Kirkes Sognegård. Aftenens emne var "Medierne, mine venner – mine fjender." Erling Tiedemann var amtsborgmester i Vejle i årene 1974-93 og har haft utallige tillidsposter, bl.a. som medlem af Etisk Råd 1997-2002 (formand 2000-02) og som ledende skikkelse i den romersk-katolske kirke i Danmark. Gennem årene har han gjort mange erfaringer med medierne, som belyste emnet både klogt, alvorligt og vittigt.
De frie medier er mine venner; uden dem og uden deres frihed ville jeg ikke leve i et demokrati. Men medierne har også et ansvar for, hvordan de bruger deres frihed - og tilsidesætter de det ansvar, føler jeg, at de bliver mine fjender, udtalte han.

April 2014: Paula Larrain i Hillerød
Mandag d. 28/4 afholdt distriktet sin årsfest i Hillerød. De omkring 60 deltagere lyttede interesseret til aftenens taler, Paula Larrain, der fortalte om sin tid som journalist - bl.a. på Berlingske Tidende og i DR. Larrain vil gerne være eksponent for gennemarbejdede nyheder og forlod DR, da man der gik over til tabloid-nyheder efter TV 2's fødsel. I dag er hun redaktør på www.ditperspektiv.dk/

Oktober 2013: Besøg på Post- og Telemuseum Danmark
En gruppe på 25 medlemmer fra Københavns-området besøgte mandag d. 7/10 post- og telegrafmuseet på Købmagergade, hvor deltagerne fik en meget oplysende rundvisning. Museet giver et fint overblik over, hvor meget der er sket med de måder vi kommunikerer med hinanden på. Besøget blev efterfulgt af fælles spisning på Restaurant Kultorvet.

August 2013: Landsformanden var her
Sommerstævnet for Sjælland og Lolland-Falster fandt sted  søndag d. 25/8 i Engholmkirken, Allerød-Lillerød.  De fleste af de 81 deltagere var med ved kirkens ordinære højmesse kl. 10. Efter frokost fortalte Arne Bech om kirkens historie. Kirkens organist og én af kirkekorets sangere gav et lille sangprogram. Oven på kaffen tilhørte resten af eftermiddagen landsformand Henning Bjerg Mikkelsen, som i et glimrende foredrag bl.a. talte om dobbeltheden i kirkernes forhold til medierne. Medierne er en fantastisk mulighed for kirken, men de store mediers dagsorden er ofte en anden end kirkens. Konkret kritiserede han DR for "segmenteringen" af TV-kanalerne og beklagede, at DR-kirken m.v. ikke er placeret på "hovedkanalen" DR1. Selv om alle bør kunne se DR k, er det et forkert signal at skubbe de kirkelige programmer ud på en kulturel specialkanal.

April 2013: Lis M. Frederiksen var her
Distriktets årsmøde mandag d. 15/4 i Hillerød havde besøg af Lis M. Frederiksen, som fortalte om sine medie-erfaringer gennem et professionelt liv fra Berlingske Tidende til Danmarks Radio over Udenrigsministeriet til Kongehuset. Frederiksen fremhævede, at de etiske spørgsmål er væsentlige som aldrig før, bl.a. fordi medierne er under et stadigt stigende tidspres, som kan gå ud over den journalistiske kvalitet. En stikprøve viste, at mange mediehuse har etiske retningslinjer, men taleren fremhævede særligt positivt Nordjyske Medier.

Januar 2013: Arne Bechmann var her
Ved årsfesten d. 24/1 i lokalforeningen for Søborg-Gilleleje medvirkede fhv. højskoleforstander, pastor emeritus Arne Bechmann, Strøby. Bechmann talte over emnet: "Hvordan kommunikeres kirkens budskab ud til mennesker i vor tid?" Dvs. hvordan kan vi fastholde og udvikle vor folkekirke i en digital verden? Hvad kan det enkelte menneske gøre? Hvad er kirkens budskab i en verden, der er inde i en udvikling fra statskirke til Google-buddhisme? Hvem har egentlig ansvaret for kirkens fremtid?

Oktober 2012: Mikael Arendt Laursen var her
Generalsekretær Mikael Arendt Laursen er det nye ansigt på KLF, Kirke & Medier i det daglige, og onsdag d. 24/10 var en række KLF-medlemmer fra Distrikt Øresund troppet op for at møde ham i Egedal Kirke (Kokkedal), og endnu flere traf ham ved lokalforeningsmødet i Helsinge Sognegård d. 25/10. Det blev to særdeles opmuntrende møder, når det gælder foreningens fremtid og løsningen af de mange vigtige opgaver i forhold til medie-institutionerne.

April 2012: Morten Resen var her
Det lykkedes at få TV-studieværten Morten Resen til at medvirke med et foredrag ved Distrikt Øresunds generalforsamling i Hillerød Kirke, mandag d. 16. april. Resen er velkendt fra TV 2-programmer som "Go' morgen Danmark" og "Voice - Danmarks største stemme". Der var et flot fremmøde til arrangementet - og de, der ikke nåede frem, gik virkelig glip af noget. Den hurtigt talende Morten Resen fik fortalt mangt og meget om sin vej fra Helsinge over en periode på DR P3 til TV 2/Danmark. Resen lagde særlig vægt på de positive indslag, hvormed TV kan være med til at formidle medmenneskelighed og livsglæde.
  


Opdateret 9/10,  2018 - webmaster: torp (at) filmorientering.dk